Un medic rezident ortoped va fi cercetat penal după ce, testat pozitiv cu COVID-19, a refuzat, inițial, să fie internat în spital. Bărbatul de 37 de ani a fost cu greu convins să accepte spitalizarea după ce, vineri seara, a fost depistat pozitiv. După ce i s-au prelevat probe pentru testare, medicul rezident nu a mai așteptat rezultatele la domiciliul din București și s-a deplasat la locuința socrilor, într-o comună buzoiană. Vineri seară, rezultatul testului a arătat că rezidentul este infectat cu SARS-CoV-2. A doua zi, la insistențele oficialilor din Direcția de Sănătate Publică Buzău, a mers la Secția Infecțioase a Spitalului Județean, dar a refuzat internarea. El a revenit la locuința socrilor pentru ca, după câteva ore, să fie preluat și transferat la un spital din Capitală. Toată această mobilizare de forțe, cu participarea echipajelor medicale, a polițiștilor și jandarmilor, a condus, în final, la deschiderea unui dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, dosar instrumentat de polițiștii din Buzău.
Surpriza testării pozitive, dintr-o precauție a Spitalului Militar
Confirmarea infectării a venit după ce medicul parcursese etapa de autoizolare. În mod normal, el putea ieși în comunitate fără să mai fie testat. Testarea s-a făcut în cadrul unei măsuri suplimentare dispuse de comanda Spitalului Universitar de Urgență Militar Central, unde rezidentul își făcea o parte din stagiu, el fiind cadru civil, nu militar. A fost un filtru care s-a dovedit a fi foarte bun, după cum ne-a explicat dr. Valeriu Gheorghiță, medic militar infecționist la Spitalul Militar Central ”Carol Davila”: ”Rezidenților din Secția Ortopedie li s-a recomandat să meargă acasă, încă din 24 martie, ca urmare a restrângerii activității și din rațiuni epidemiologice. După această dată, un coleg rezident a fost diagnosticat pozitiv, într-un alt spital din București. În urma anchetei epidemiologice, au fost identificați contacții apropiați, printre care și medicul rezident despre care vorbim azi. Era asimptomatic și a fost declarat la DSP ca și contact, a fost trimis în autoizolare până pe 2 aprilie și a rămas asimptomatic în toată această perioadă. Pentru că la nivelul SUUMC ”Carol Davila” reintrarea în activitate se face doar în urma testării, chiar dacă nu se punea problema să revină, a fost chemat pentru testare pe 9 aprilie. Au fost urmate toate precauțiile standard pe care le presupune procedura, s-au prelevat probe , iar recomandarea, după recoltare, a fost să rămână în izolare, deși acest lucru nu era obligatoriu, conform protocolului. El era o persoană care trecuse de perioada de autoizolare și era asimptomatică.”
După data de 9 aprilie, medicul rezident nu a mai rămas la domiciliul din Capitală, ci a mers la socrii săi, în localitatea buzoiană Potoceni. Acolo se afla și vineri seara când cei de la Spitalul Militar l-au sunat să îl anunțe că a fost testat pozitiv cu COVID-19. ”Nu mai era la domiciliul din București și am procedat la raportarea cazului la DSP-ul de apartenență. Considerăm că SUUMC a avut o atitudine preventivă pentru că a decis testarea persoanelor care ies din autoizolare, chiar asimptomatice fiind. Astfel, am putut preveni răspândirea de la o persoană pozitivă COVID-19, asimptomatică, la restul personalului medical evitând chiar închiderea unei secții întregi.” a completat dr. Valeriu Gheorghiță.
Ce anunță DSP Buzău, Prefectura și Poliția
”În seara zilei de 10 aprilie, Direcţia de Sănătate Publică Buzău a fost înştiinţată de către medicul infecţionist al Spitalului Militar Central Bucureşti despre existenţa unui medic, al unităţii sanitare menţionate, în vârstă de 37 de ani, căruia rezultatul testului recoltat i-a ieşit pozitiv, după o perioadă de izolare la domiciliu impusă. Persoana în cauză s-a dovedit necooperantă şi a refuzat ideea internării voluntare în orice unitate sanitară din Bucureşti sau din Buzău, invocând posibilitatea de tratament a persoanelor asimptomatice la domiciliu”, a transmis Prefectura Buzău.
În cele din urmă, pacientul a acceptat examinarea medicală de către un medic infecţionist al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, în urma căreia a primit recomandarea de internare într-o unitate sanitară.
Ulterior, su sprijinul jandarmilor şi al poliţiştilor, ortopedul a acceptat să fie transportat cu o ambulanţă specială către Spitalul V. Babeş din Capitală.
Direcția de Sănătate Publică a demarat în acest caz o anchetă epidemiologică pentru a stabili numărul exact al contacților bărbatului. De asemenea, polițiștii i-au întocmit dosar penal medicului pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.