EXCLUSIV: Expert în epidemiologie: “testarea masivă și lockdown-ul, singura șansă să ținem epidemia sub control”. Previziuni sumbre pentru perioada Crăciunului (VIDEO)

România a înregistrat, luni, cea mai mare rată de pozitivare a testelor realizate pentru detectarea infecțiilor cu noul coronavirus, de aproape 44%. Situația a fost justificată de faptul că duminică numărul testelor a fost scăzut în comparație cu al celor care se fac în restul săptămânii. Rata de pozitivare este crescută însă în oricare altă zi a săptămânii, mai ales dacă e să comparăm datele cu ceea ce se înregistrează în alte țări europene.

Invitat la Medika TV în emisiunea Medika Special, dr. Octavian Jurma, reputat cercetător român în epidemiologie, spune că nivelul de testare este mult prea scăzut în țara noastră în comparație cu testările care se fac în alte țări, iar în acest fel epidemia nu poate fi ținută sub control. Doar o testare masivă a populației și, implicit, izolarea imediată a cazurilor pozitive, dar asimptomatice, poate determina o scădere evolutivă.

Detectăm mai multe cazuri cu același număr de teste. Avem o creștere a ratei de pozitivare față de lunea trecută cu 50%. Din păcate aceasta a fost obținută cu mai puține teste, cu 1,6%. Asta e o caracteristică a politicii anunțară chiar de dl. Orban, de a menține numărul de teste plafonat, așa că nu avem nici o șansă să ținem pasul cu pandemia. Rata ar trebui menținută sub 4%. E important să reținem că după 10% se pierde controlul epidemic, nu mai poți să urmărești, să monitorizezi curba și rata de infectare. Prioritatea oricărui guvern ar fi să se testeze atât de mult încât să se mențină această rată de infectare sub 10%, preferabil sub 5%. Această rată de pozitivare este un indicator imediat, ca și cum ți s-ar aprinde niște beculețe acolo în spitale, că trebuie să aloci capacitate de testare, lucru pe care noi nu îl facem.  Și nu e vorba că nu îl facem întâmplător, nu îl facem deliberat. E o politică să nu testăm mai mult. Nu testăm, nu există. Putem avea surpriza să detectăm, și probabil că la Sibiu deja este situația asta, o rată de 100%. Pretenția să spunem că știm cum stăm cu situația epidemiologică frizează absurdul”, a spus specialistul la Medika TV.

Dr. Octavian Jurma a dat și exemplul altor țări care, după ce au înregistrat foarte multe cazuri ca urmare a numărului mare de teste efectuate, au luat măsuri radicale, determinând o scădere a noilor cazuri, vizibilă după numai două săptămâni.

“În Franța, unde s-a testat mult, și am văzut că câte 50.000 de cazuri, poți să spui că au ținut pasul cu epidemia, astfel încât când au luat măsuri de la 1 noiembrie, după două săptămâni deja se vede că sunt în scădere. Noi continuăm să creștem chinuit, dar această rată relativ domoală de creștere în comparație cu a altor state vine tocmai din faptul că noi nu testăm nici pe departe cât testează celelalte țări”,  a mai spus dr. Jurma.

Cercetătorul este de părere că în țara noastră este nevoie de adoptarea unor măsuri radicale pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Lockdown-ul sau carantina totală în România e soluția cea mai bună, spune specialistul, iar lipsa unor măsuri radicale va duce la e explozie a numărului de cazuri grave și a deceselor. Dr. Jurma prevede că ne așteaptă un Crăciun negru, în care vor fi raportate foarte multe decese, dacă nu se vor lua măsuri imediate. El mai crede că e foarte posibil ca perioada sărbătorilor de iarnă să ne găsească în plin lockdown.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea