Dacă vaccinul împotriva COVID-19 ar fi descoperit cât mai curând, România ar fi printre statele de pe glob care nu poate asigura imunizarea populației. Țara noastră este complet nepregătită pentru o campanie de vaccinare, sunt de părere specialiștii.
Ceea ce-i lipsește României pentru a putea asigura o campanie de vaccinare împotriva COVID-19 este organizarea. Practic, în țara noastră nu există în prezent infrastructura necesară demarării unei astfel de acțiuni, menită să salveze viețile a milioane de oameni.
„Nu avem o catagrafie a pacienților care trebuie vaccinați și care acceptă vaccinarea, nu avem o estimare a locațiilor în care ar trebui organizate centre de vaccinare, pentru că este foarte puțin probabil ca acest vaccin să se poată administra prin intermediul medicilor de familie”, a atras atenția prof. dr. Alexandru Rafila, într-o intervenție la Medika TV.
Mai mult, vaccinul anti COVID-19 trebuie păstrat în condiții speciale pe care, fără să ne mai surprindă, România nu le are în momentul de față.
„Dacă va exista un vaccin care va conține ARN viral, acest vaccin este instabil la variațiile de temperatură, el trebuie transportat congelat și nu se poate distribui acest vaccin la 11.000 de cabinete de medici de familie, deci trebuie organizate centre de vaccinare, în plus trebuie achiziționate multe seringi, milioane de seringi, pentru că vaccinul va apărea în flacoane multi-doză și, mai mult decât atât, trebuie administrate două doze de vaccin într-un interval de circa 3 săptămâni”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila.
În ciuda avertismentelor, obținerea unui vaccin este departe. Marea provocare pentru companiile care s-au înscris în cursa pentru obținerea vaccinului anti-COVID-19 o reprezintă siguranța din punct de vedere al reacțiilor adverse care, în momentul de față, sunt încă necunoscute în totalitate.