Exclusiv Sănătatea în România Știri

EXCLUSIV: Cum tratăm, de fapt, boala COVID-19. Terapia-minune aplicată pacienților de un medic din București (VIDEO)

În încercarea de a găsi o soluție terapeutică prin care pandemia să fie învinsă, medicii apelează la toate cunoștințele de specialitate și terapiile pe care le au la îndemână. La București, medicul pneumolog Gilda Popescu a reușit să salveze viețile pacienților bolnavi de COVID-19, administrându-le un medicament folosit pentru tratarea astmului bronșic sau a altor afecțiuni pulmonare.

Invitată în studioul „Medika Special”, dr. Gilda Popescu a explicat în direct cum a reușit să descopere acest medicament cu ajutorul căruia a tratat cazuri de COVID-19:

Este un corticosteroid sub formă inhalatorie și practic eu nu am participat la un studiu, dar am făcut un studiu observațional și mi-am tratat pacienții fără să știu că se derulează un astfel de studiu. Toate aceste lucruri au pornit de la pacienți care aveau deja o simptomatologie respiratorie cronic-obstructivă, erau fie pacienți cu astm bronșic sau erau în tratament cu corticosteroizi inhalatori pentru altă boală imună, pentru sarcoidoză și au fost și COVID-19. Au fost în jur de 25 de pacienți și am folosit preparate conținând atât pulmicortul, dar și alt preparat care conține budozemidă și un bronhodilatator cu acțiune de lungă durată. Acești pacienți nu au mai primit corticoterapia orală sau injectabilă și au avut doar această corticoterapie inhalatorie la care s-a asociat, conform protocolului, un antiviral, în funcție de stadiul de boală în care s-au găsit acei pacienți. Toate aceste cazuri erau cazuri ușoare spre medii, nu au fost forme severe”, a explicat dr. Gilda Popescu la Medika TV.

La scurt timp de la administrare, starea de sănătate a pacienților a început să se îmbunătățească vizibil. „Răspunsul terapeutic a fost foarte bun. Chiar au fost pacienți cu modificări radiologice importante. În afara acelui aspect fibros din pneumopatie interstițială, existau și modificări de tipul sticlă mată și chiar și aceste forme pentru care mă gândeam să-mi asum sau nu riscul să țin acei pacienți acasă. Era anul 2020, în vară, când nu aveam protocoale stricte, când lumea era speriată… Chiar acele modificări în sticlă mată s-au remis”, a precizat dr. Gilda Popescu.

Medicul este de părere că în sistem ambulatoriu ar trebui introdusă terapia cu antivirale, pentru ca medicii să poată prescrie pacienților medicație, inclusiv celor cu forme ușoară de boală.

Antivirale în farmaciile cu circuit deschis nu se găsesc și atunci fiecare a încercat să găsească câte ceva, pentru a completa gama terapeutică pentru ca pacientul să nu mai ajungă la spital. Pentru serviciile ambulatorii nu există antivirale pentru a fi administrate”, a explicat dr. Gilda Popescu.