COVID-19 poate avea efecte devastatoare asupra organismului uman. Încă se știu prea puțin despre noul coronavirus și cum atacă acesta, cert e că în cazul multor oameni infecția le scurtează viața, în unele cazuri chiar cu zeci de ani.
Este și cazul a patru români care au murit la Spitalul Colentina, familiile lor dându-și acordul pentru necropsie. Ceea ce au descoperit medicii legiști e uluitor: oamenii aveau organele grav afectate, de la plămâni și inimă, până la rinichi, ficat, splină și chiar la nivel celular.
Invitată la Medika TV, dr. Sabina Zurac, director medical al Spitalului Colentina a explicat că toți cei patru pacienți decedați în urma infecției cu COVID-19 aveau boli asociate, dar care nu erau atât de grave. Practic, este vorba despre afecțiuni cu care aceștia puteau trăi zeci de ani, iar infecția cu noul coronavirus i-a omorât cu zile.
“Cei patru pe care i-am autopsiat au fost un tânăr de 35 de ani cu insuficiență renală cronică pentru care făcea dializă, o boală care permite supraviețuirea, practic vorbim de un om care avea în față zeci de ani de viață dacă nu făcea infecția asta. Și alți 3 pacienți în vârstă de 46, 52 și 57 de ani. Aceștia aveau drept comorbidități câteva kilograme în plus, 5-7 kilograme, deci nu putem vorbi de obezitate, unul avea hipertensiune arterială, dar perfect controlată prin tratament și fibrilație atrială cronică, un altul avea diabet zaharat insulino-dependent și o altă doamnă cu diabet zaharat, dar care era controlat prin alimentație. Insist pe aceste aspecte pentru că din punctul meu de vedere și al colegilor medici, acestea nu sunt comorbidități care să te facă să te gândești că pacientul respectiv mai are doar câteva luni de trăit. Sunt afecțiuni cu care trăiești zeci de ani, sunt oameni care aveau, poate, o speranță de viață și de 30 de ani”, a explicat dr. Sabina Zurac, care este medic anatomopatolog.
Necropsia a scos la iveală că virusul a făcut ravagii în cazul celor patru persoane. Toate celulele au fost, realmente, distruse de virus, în mod direct, iar asta a făcut ca organele lor să cedeze pe rând. Plămânii, inima, rinichii, ficatul și chiar splina au fost puternic afectate din cauza virusului, după cum s-a constatat la necropsie.
“La autopsie am constatat afectarea tuturor organelor, am constatat afectări cardiace importante, afectarea pulmonară, evident, pe care o așteptam, prezența trombozelor, atât în vase mici, cât și în vase mari, deși urmaseră tratament cu anticoagulante, pe baza modificărilor pe care le-am identificat. Cele mai afectate organe, după cum s-a constatat la necropsie, au fost plămânii, cordul, ficatul, rinichii și splina. Și de asemenea o scădere a cantității de limfocite din organele care în mod normal conțin o cantitate mare de țesut limfoid, respectiv limfo-ganglioni și splină. Decesele s-au produs în urma tulburărilor conjugate la nivel cardiac și pulmonar. Toate celulele au fost realmente, distruse de virus, direct”, a spus dr. Sabina Zurac.
Iată, mai jos, declarațiile făcute de directorul medical al Spitalului Colentina, în exclusivitate pentru Medika TV.