Eveniment Exclusiv Știri Utile

EXCLUSIV, prof.dr. VIOREL JINGA, RECTORUL UMF – ADMITEREA LA MEDICINĂ, POSIBIL LA ROMEXPO

A mai rămas puțin timp până ce va începe admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București, iar pregătirile pentru examen sunt în toi. Totuși, în acest moment nu se știe clar unde va avea loc examenul. Conducerea Universității ia în calcul trei variante, ultima dintre ele, așa-numitul plan C, fiind dezvăluită exclusiv la Medika TV de rectorul UMF București, prof. univ. dr. Viorel Jinga.

“Primul plan a fost cu locurile din universitățile din București. Există o solidaritate foarte mare în universitățile din București și toate ne-au oferit spații pentru a susține acest examen. Ulterior, evoluția epidemiologică ne-a făcut să ne gândim la un spațiu deschis. Așa a venit ideea cu Arena Națională. S-au făcut și bancuri pe tema aceasta, dar a fost și apreciată, inclusiv dl. Arafat a salutat această idee. Fiind în aer liber se poate sta fără mască, dacă plouă se poate acoperi, am stabilit să se vină mai devreme pentru că e foarte cald. Erau și sunt premise pentru a desfășura aici examenul”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

Varianta Arena Națională nu este însă bătută în cuie, pentru că a apărut un contracandidat serios: Romexpo.

“La stadion stabilisem să facem niște măsuțe speciale în tribune, la un preț mic, pentru a avea și confort candidații noștri. Avem voluntarii noștri, care să îndrume candidații spre sala de examen și pentru păstrarea distanței sociale. Avem epidemiologii noștri, iar toți, inclusiv rezidenții, vor fi mobilizați pentru a asigura siguranța, care ne interesează cel mai mult. De asemenea avem și niște săli mici pentru unii candidați care ar putea avea probleme, să-i putem izola, astfel încât toată lumea să participe la examen, pentru că este foarte important să avem această triere a candidaților. Dar a apărut acest plan C, inspirat de o imagine din Franța. În Franța după anul I se dă un examen foarte important, în urma căruia doar 10-20 la sută dintre studenți continuă facultatea de medicină. Și era o imagine într-o hală imensă , cu candidații fiecare la masa lui. Atunci ne-am gândit că avem astfel de hale imense la Romexpo. Și mergând acolo am descoperit că în această perioadă, nefiind activitate, sunt trei săli foarte mari, în care încap cam 1500 de candidați la o distanță de 1,5 metri între ei și alte 2-3 săli mai mici. Deci practic am putea concentra toată activitatea acolo. Dezavantajul ar fi purtatul măștii la examen. Dar pe perioada bacalaureatului, a evaluării naționale, au stat elevii cu măști și nu au fost probleme. Avantajul de aici față de Arena Națională e că nu ar fi căldura insuportabilă”, a spus în exclusivitate la Medika TV rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București.

Decizia privind locul în care se va desfășura examenul de admitere va fi luată și anunțată săptămâna viitoare, aceasta depinzând în mare măsură și de evoluția epidemiologică din țara noastră.

Rectorul UMF “Carol Davila” a explicat că nu s-a pus nici un moment problema renunțării la examenul de admitere, chiar dacă multe facultăți din țară organizează în acest an doar concursuri de dosare, în care sunt luate în calcul media de la bacalaureat și mediile de la anumite materii din cei patru ani de liceu.

“Aici este o concurență foarte mare, elevii se pregătesc, de obicei, din clasa a X-a, a XI-a. Desigur, unele materii de la bacalaureat nu sunt pentru ei o prioritate absolută și făcând o analiză a anilor anteriori am descoperit că 38 la sută acum 2 ani și 37 la sută anul trecut nu ar fi luat examenul la Medicină dacă am fi luat în calcul media de la bac. Deci cu totul alta ar fi fost configurația studenților din anul I”, a explicat rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București .

Anul acesta se estimează că aproximativ 3000 – 3300 de candidați vor susține examenul de admitere la una din facultățile Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București.