Evali este o afecțiune pulmonară recentă, indusă de țigara electronica, dar în România medicii nu s-au confruntat cu ea până acum. Cu toate acestea, specialiștii s-au documentat și au aflat cât mai multe despre această afecțiune, semnalată pentru prima oară în SUA, astfel încât să poată recunoaște simptomele și mai ales să îi ajute pe pacienți.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog la Spitalul “Marius Nasta” din București, a vorbit, la Medika TV, despre această boală nouă, care este o consecință a fumatului de țigări electronice.
La apariția lor pe piață, producătorii au transmis că țigările electronice sunt mai sănătoase decât cele clasice. Pneumologul a explicat însă că un astfel de produs nu are cum să fie sănătos.
“Aceste produse conțin o serie de agenți aromatizanți și compuși toxici care sunt inhalați. În nici un caz nu sunt sănătoase, dimpotrivă, ce bine poate face organismului tău să inhalezi o mixtură de substanțe, chiar și uleiuri volatile? Au existat cazuri de deces în SUA în urma consumului de astfel de produse. Putem spune chiar că sunt mai periculoase decât țigările clasice, în funcție de compoziția aleasă, pentru boala și agravarea ei se instalează, în unele cazuri, extrem de repede. Mulți dintre adolescenții, tinerii din SUA care au avut această boală au fost tratați la terapie intensivă și au fost intubați”, a explicat medicul pneumolog.
Simptomele bolii Evali sunt în principal de natură respiratorie, apărând brusc, fără nici un semn.
“Simptomele sunt de natură respiratorie. Nu mai poate să respire, respiră foarte repede, omul simte că nu îi ajunge aerul și este realmente o senzație iminentă de moarte. Apare tahicardia, apare hipoxemia, adică scăderea nivelul de oxigen în sânge, și practic toate organele sunt afectate. Această boală se instalează brusc și este un semnal de alarmă pentru noi toți că acest obiect nu e lipsit de pericole”, a spus, la Medika TV, dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog Spitalul „Marius Nasta” din Capitală.