EXTERNE Știri

Europol avertizează că în toată Europa sunt vândute certificate false, care atestă un rezultat negativ la testarea pentru COVID

Documente false, care atestă un rezultat negativ la testarea pentru noul coronavirus, astfel încât deținătorul acestuia să nu fie nevoit să stea în carantină atunci când călătorește în alte țări, sunt vândute peste tot în Europa, în principal în gări și aeroporturi, dar și pe internet, avertizează Europol, citat de The Guardian.

Atât timp cât restricțiile de călătorie rămân în vigoare din cauza COVID-19, este foarte probabil ca producția și vânzarea de certificate false să prospere. Având în vedere mijloacele tehnologice disponibile pe scară largă, sub formă de imprimante de înaltă calitate și diferite programe software, falsificatorii sunt capabili să producă documente contrafăcute și falsuri de bună calitate. Statele membre ar trebui să fie vigilente”, se arată într-un comunicat al Europol.

Astfel de certificate false au fost identificate până acum în Franța, Spania, Marea Britanie și Olanda. De altfel, recent a avut loc și o arestare, în cazul unui bărbat suspectat că ar fi vândut documente false care atestă rezultatul negativ la COVID.

Nu este primul avertisment lansat de autorități în ultima vreme. La începutul lunii decembrie, Interpol a lansat o alertă globală, avertizând un număr de 194 de țări să se pregătească să lupte împotriva rețelelor de crimă organizată care ar putea avea ca țintă vaccinul anti-COVID, atât fizic, cât și online. Despre avertismentul Interpol puteți citi AICI.