ESTIMĂRI OFICIALE. Peste 10 milioane de români sunt așteptați să se vaccineze împotriva COVID-19

În aceste momente, România face primii pași în pregătirea campaniei de vaccinare anti-COVID-19. Pentru a putea ține sub control pandemia, țara noastră are nevoie de o rată a imunizării colective de aproximativ 70% din populație.

În baza acordurilor încheiate de Comisia Europeană cu firmele producătoare de vaccinuri anti-COVID-19, România va primi vaccinul, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Vaccinarea este importantă pentru că reprezintă singura soluție pentru ca evoluția pandemiei să fie controlată, iar presiunea pe sistemul medical să scadă.

Momentul atingerii imunității colective depinde foarte mult de numărul persoanelor care vor fi vaccinate. Pentru a putea limita substanțial răspândirea virusului pe teritoriul țării noastre ar trebui să ajungem la un nivel de imunizare colectivă de cel puțin 60%-70%. Înseamnă că ar trebui să avem 80% din populație, și aici vorbim despre populația adultă, pentru că nu vor fi incluși în perioada următoare copiii în programul de vaccinare, atâta timp cât vaccinurile nu vor avea indicații pentru această categorie de vârstă. Acest vaccin are o eficiență de peste 90%, ceea ce înseamnă că 9 din 10 persoane sunt protejate prin el”, a explicat, în direct la Medika TV, lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România.

Coordonatorul Valeriu Gheorghiță a făcut primele estimări cu privirea la numărul persoanelor care ar trebui să se vaccineze: „România are o cantitate de vaccinuri contractate care să acopere vaccinarea a circa 10,7 milioane de persoane. Nu trebuie confundat numărul dozelor cu numărul persoanelor vaccinate pentru că o persoană vaccinată primește în schema de vaccinare două doze. Vor fi două rapeluri la 0 și după o perioadă de 3 sau 4 săptămâni. Teoretic ajungem la imunizarea de grup”.

Pentru că în spațiul public au apărut deja informații care resping ideea de vaccinare, un rol important în privința creșterii gradului de încredere a populației în vaccin îl reprezintă campania de informare.

Și de data aceasta campania de informare va fi cea care va face diferența. Va exista o platformă comună, oficială, în care se vor regăsi toate aceste informații, începând de la informațiile sigure, întrebări și răspunsuri, mituri despre vaccinare, lucruri sigure despre vaccinare, strategia de vaccinare. Practic vrem și este aproape finalizată această platformă. Partea de social media și ea va fi dezvoltată în perioada următoare. De asemenea, vorbim și despre comunicatori, adică experții din sănătate care au oricum abilități de comunicare și cu care ne dorim să colaborăm mai departe”, a mai spus lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Conform estimărilor oficiale, primii români ar putea fi vaccinați împotriva infecției cu SARS-CoV-2 din a doua jumătate a lunii decembrie.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes