Estimări îngrijorătoare din partea Guvernului României. Oficialii apreciază că numărul infectărilor cu COVID-19 ar putea ajunge la 1.600 de cazuri zilnice la jumătatea lunii august, se arată în nota de fundamentare a hotărârii prin care a fost prelungită starea de urgență.
La această cifră s-a ajuns pe baza analizei factorilor de risc, realizată de Comitetul Tehnico-Științific al Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
„Luând în considerare diferite cifre medii constante de cazuri confirmate pentru următoarea perioadă și ținând cont de absența legislației în domeniu pentru aplicarea măsurilor specifice de limitare a răspândirii infecției poate fi influența viteza de evoluție, în special în contextul estival în care se creează aglomerații în zone turistice răspândite pe tot teritoriul național ne putem aștepta la o dublare a numărului de cazuri noi la 12-14 zile. Începând de la jumătatea lunii iunie, evoluția cazurilor noi confirmate a urmat o rata de reproducere supraunitara. Menținerea acestui trend de evoluție a situației ar putea să ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1.200-1.600 la jumătatea lunii august”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern.
Documentul Executivului, care trece în revistă infecțiile cu COVID-19 în România de la izbucnirea epidemiei, arată primul vârf a fost atins la data de 29 aprilie, dată la care era înregistrat un număr de peste 8.200 de cazuri active. Perioada imediat următoare a fost caracterizată de o pantă descendentă alungită, până la data de 2 iunie. Începând cu luna iunie s-a constatat o ușoară creștere, care devine accentuată începând cu data de 16 iunie, acest trend fiind observat și în prezent.
„Acest trend puternic ascendent s-a înregistrat în urma măsurilor de relaxare, dar mai ales în urma suspendării legislației care reglementează măsura izolării/carantinei și absenței mecanismelor de control al interacțiunii interumane, inclusiv cu persoanele cunoscute ca fiind infectate”, se arată în documentul guvernului.
Cât privește motivele care impun prelungirea stării de alertă, nota de fundamentară spune că evoluția pandemiei nu poate fi gestionată altfel.
„La acest moment, este evident că evoluția epidemiologică nu poate fi gestionată decât prin, prelungirea stării de alertă, care permite menținerea activă a tuturor mecanismelor, funcționarea continuă a componentelor operaționale de natură să asigure un răspuns coordonat, flexibil și rapid, precum și impunerea, la nevoie, a unor măsuri compensatorii proporționale cu măsurile de relaxare graduală, reprezintă o necesitate justă și echilibrată raportată la starea actuală, respectiv la evoluțiile prognozate potrivit scenariilor descrise mai sus.
Principalele avantaje și instrumente pe care le asigură o astfel de perspectivă constau în:
- comanda unitară a acțiunilor de prevenire, pregătire și răspuns, cu implicarea tuturor autorităților și instituțiilor cu responsabilități în managementul tipului de risc;
- adoptarea, implementarea și controlul unor măsuri generale minime de prevenire a infecțiilor (portul măștii în spații închise, păstrarea unei distanțări fizice);
- posibilitatea de implementare a măsurilor punctuale de limitare a mișcării în cadrul unor localități/zone în cazul în care se constată o evoluție ce poate deveni necontrolabilă;
- posibilitatea de a reveni rapid asupra unor măsuri de relaxare graduală, în cazul în care evoluția situației o impune”, arată reprezentanții Guvernului.