(VIDEO) EȘTI SLAB, DAR AI COLĂCEI? Semn de obezitate abdominală, risc crescut pentru boli metabolice

Un corp echilibrat sub aspectul raportului dintre înălțime și greutate, nu înseamnă neapărat un corp care nu este expus obezității. Posibilitățile imagistice din ce în ce mai bune arată că lupta cu grăsimea nu se dă doar la vedere, ci și explorând interiorul abdomenului.

Subiectul a fost dezvoltat în ultima ediție a Telemedika, în care a fost invitată Ruxandra Pleșea, medic specialist nutriție și diabet.

”Există omul gras  slab. Ce înseamnă? Că avem o greutate normală, dar avem un exces de țesut gras și o masă musculară scăzută, adică o compoziție corporală nu tocmai satisfăcătoare. Și, iată cum, un om pe care dacă îl vezi din spate, ți se pare normoponderal, când îl vezi din față observi acea depunere abdomnială de grăsime, semn al obezității abdominale, cea mai riscantă formă de obezitate.” a explicat dr. Ruxandra Pleșea.

Obezitatea abdominală creează riscuri mai mari pentru apariția unor afecțiuni metabolice, dar și pentru anumite tipuri de cancer. Pentru descoperirea stratului adipos excesiv, specialiștii recomandă scanarea DEXA, o investigație imagistică în urma căreia se obțin informații privind proporțiile masei musculare sau a țesutului adipos. Această testare trece dincolo de greutatea corporală și de indicele de masă corporală și determină distribuția țesutului adipos în organism.

”Acea grăsime cu risc metabolic nu se află numai la nivelul abdomenului, sub piele, ci se află și în organele abdominale, în jurul ficatului, pancreasului, etc, tulburându-le activitatea și secretând factori inflamatori. Și dacă am ajuns la inflamație, susțintă de această grăsime, am ajuns la o placă turnantă pentru bolile metabolice: diabet, hipertensiune, alergii, dar și pentru patologia canceroasă. Obezitatea e asociată cu risc crescut pentru 13 tipuri de cancer. ” a avertizat dr. Ruxandra Pleșea.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes