Lumea medicală încă dezbate subiectul administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 și beneficiile sale pentru asigurarea unei protecții optime împotriva infectărilor.
Autoritățile din România încă nu au luat o decizie cu privire la administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19, pentru că totul depinde de rezultatele unor studii aprofundate în acest sens, făcute în plan extern.
„Am avut mai multe discuții cu membrii grupului științific din cadrul Comitetului de Vaccinare, am evaluat și datele științifice de la nivel global, iar în momentul de față nu există o decizie unanim acceptată la nivel mondial. Există anumite țări care-și fac politicile de sănătate care nu întotdeauna au dovezile științifice suficiente, însă în România orice decizie de sănătate publică se va lua doar în baza unor dovezi științifice. Ne interesează care va fi durata protecției oferită prin schema actuală de vaccinare, care sunt datele științifice care evaluează siguranța, tolerabilitatea și imunogenitatea celei de-a treia doze și care ar fi intervalul de timp potrivit pentru administrarea celei de-a treia doze”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță, în direct la Medika TV.
Specialiștii au explicat și care este, în opinia lor, motivul principal care ar putea duce la administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19.
„Însă, mai mult ca sigur, nu vom ajunge să facem o a treia doză înainte de 12 luni. Practic, dacă va fi nevoie de un <<booster>> al răspunsului imun pentru a treia doză, acest lucru se va lua în calcul din cel puțin două motive: unu prezența unor tulpini mutante care scad eficiența vaccinurilor actuale, doi – în condițiile în care poate există un decalaj mare între ritmul de vaccinare în țările de la nivel global și unde ca urmare a circulației persoanelor pot fi transmise noi tulpini virale și dacă apar date că după un an de zile scade răspunsul imun”, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiță, pentru Medika TV.