Este sau nu discriminatorie ideea unui pașaport sau certificat de vaccinare? Ce spune președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

În ultima vreme au apărut în spațiul public, atât în România, cât și și în alte țări, controverse legate de posibilitatea introducerii unui card/pașaport/certificat care să ateste vaccinarea anti-COVID, de care să depindă accesul într-o instituție ori pe teritoriul unei alte țări.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a explicat la Medika TV că o astfel de posibilitate nu ar fi, din punct de vedere legal, o discriminare. Asta tocmai pentru că legislația europeană are câteva excepții în cazul cărora drepturile fundamentale pot fi restricționate.

Directiva privind libertatea de circulație în Uniunea Europeană nr. 38 din 2004 prevede 3 excepții în care un stat membru poate să limiteze accesul pe teritoriul său a unui cetățean european. Prima excepție se referă la protecția ordinii publice,  a doua se referă la elementele de securitate națională și a treia excepție se referă la sănătatea publică. Directiva spune că un stat poate refuza accesul unui cetățean european pe teritoriul său în măsura în care vorbim de prevenția unei pandemii, definită ca atare de OMS, sau atunci când vorbim de protecția sănătății publice pentru a preveni răspândirea unor boli contagioase.

Faptul că noi avem o procedură în curs nu este sigur că vom ajunge la concluzia că este o discriminare. Noi în acest moment analizăm. Sunt anumite cerințe când impui restricții, iar una e să fie prevăzută de un act normativ.

Este justificat faptul că cineva dorește să se protejeze împotriva răspândirii unui virus sau a unei boli contagioase, nu înseamnă automat că suntem într-o situație de discriminare”, a explicat, la Medika TV, Asztalos Csaba.

Președintele CNCD a menționat și cazurile apărute la nivel național, în cazul cărora există o suspiciune de discriminare. Este vorba despre cazurile a doi medici de familie, care au anunțat că nu îi vor mai păstra pe listele lor pe pacienții care nu au încredere în ei și refuză vaccinarea, dar și de două instituții de învățământ, care condiționează accesul studenților de vaccinare.

Avem o autosesizare cu privire la condiționarea acordării unui serviciu din partea unui medic de familie, un coleg a pornit o procedură de autosesizare.  Și mai sunt două situații, vedem la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca condiționarea studenților de a intra în spitale de vaccinare și am mai avut o situație la Baia Mare care se referă la o circulară emisă la o școală postliceală sanitară, unde la fel se condiționa practica în spitale a viitorilor asistenți de vaccinare. Deocamdată de alte spețe noi nu am auzit, dar aș dori să specific că orice condiționare sau restricționare a exercitării unui drept fundamental trebuie să fie prevăzut de lege”, a declarat Csaba.

Acesta a explicat că membrii CNCD vor consulta legislația invocată în cazurile pe care le au în atenție, dar nu exclude varianta ca o concluzie finală să nu aibă legătură cu discriminarea invocată.

Nu vreau să mă pronunț pe speța medicilor de familie. Avem puncte de reper. Dar nu orice tratament diferențiat constituie o faptă de discriminare. Dacă o entitate refuză acordarea unor servicii pentru o persoană care reprezintă un pericol de a transmite o boală contagioasă, adică există elementul de sănătate publică, inclusiv Constituția România și toate tratatele la care România este parte prevăd ca una dintre excepții. Adică da, pot să refuz”, a  mai spus președintele CNCD la Medika TV.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes