Este regretabil pentru cetățeni că reformele au fost blocate pentru motive politice

eugen-nicolaescu-2Ministrul demisionar al Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că este regretabil pentru cetățeni în primul rând faptul că reformele societății românești au fost „blocate pentru motive politice” și nu au putut produce efectele așteptate de cetățeni.

„De aceea, la începutul mandatului, m-am angajat că anul 2013 va fi anul reformei din punctul de vedere al legislației și că vor fi elaborate toate marile proiecte de reformă: pachetul de bază de servicii medicale, noua listă de medicamente, proiectele pilot privind statutul spitalelor și creșterea veniturilor medicilor și echipelor medicale, malpraxisul, strategia națională de sănătate, reorganizarea Ministerului Sănătății și a structurilor sale de specialitate în sensul creșterii eficienței, o nouă politică în domeniul medicamentului”, a spus demnitarul.

Potrivit acestuia, în prezent toate proiectele au fost finalizate de către Ministerul Sănătății și se află în diferite stadii în procesul de aprobare, unele sunt în perioadă de transparență decizională, altele se află la avizare în vederea aprobării.

„Din acest punct de vedere, cred că am reușit să dau mesajul public și semnalul că reforma sănătății este posibilă și că eu, ca ministru, și PNL avem voința politică de a face această reformă. Bazele ei legislative au fost puse, de acum înainte doar cine nu vrea să facă reformă, n-o face. Vă reamintesc că, înainte de adoptarea OUG 2/ 2014, primul-ministru a comunicat că mi-a fost încredințat și mandat politic pentru reforma sănătății. Pot să spun astăzi că la discuția din USL a participat și domnul ministru Bănicioiu, ceea ce înseamnă că va prelua acest mandat și-l va duce mai departe. Sper să se întâmple așa!”, a spus Nicolăescu.

Nicolăescu a spus că sunt și lucruri pe care nu le-a reușit.

„Mi-aș fi dorit să putem finaliza reforma mai repede, iar efectele ei să fie resimțite mai repede. Mi-aș fi dorit să avem mai repede noua listă de medicamente. De asemenea, mi-aș fi dorit o schimbare mai profundă de mentalitate în sistemul sanitar și un management mai eficient”, a spus liberalul.

Acesta a enumerat câteva dintre actele normative inițiate, aflate în diverse stadii de avizare: OUG 2/2014 de modificare a Legii 95 care prevede aplicarea directivelor europene privind serviciile transfrontaliere, transplantul de organe și țesuturi sau cea privind farmacovigilența, revizuirea legislației referitoare la pachetele de servicii medicale pentru persoanele asigurate și neasigurate, la un pachet de servicii medicale privind programele naționale de sănătate și stabilirea coordonării unitare de MS, finanțarea prin MS și CNAS.

Nicolăescu a mai vorbit despre introducerea rețelei spitalicești și de ambulatoriu pentru universitățile de medicină și farmacie, a posibilității ca CPU să intre în coordonarea unor UPU și acordarea de competențe de medicină de urgență medicilor de familie prin intermediul sistemului național de urgență, mai ales în mediul rural și mic urban, a unui capitol referitor la asistența medicală ambulatorie de specialitate urmare și prevederilor din programul de guvernare, crearea cadrului prin care autoritățile publice locale să poată finanța cheltuieli de administrare și funcționare, inclusiv cheltuieli de personal.

La capitolul realizări, Nicolăescu a mai adăugat dezvoltarea chirurgiei cardiace pediatrice la Spitalul de Copii Marie Curie, reînființarea Institutului Inimii de la Târgu-Mureș cu personalitate juridică și oferirea sprijinului financiar pentru ca acesta să poată relua transplantul de inimă, revigorarea activității Institutului Cantacuzino prin punerea în funcțiune a liniei de vaccin antigripal și obținerea licenței de producție în condițiile respectării regulilor de bună practică de producție (GMP).

„Am redeschis anul trecut 10 spitale din cele 62 închise de Guvernul Boc, pe alte 10 le-am transformat în centre multifuncționale, iar restul urmează să se transforme în acord cu prevederile legale și cu strategia națională de sănătate”, a spus Nicolăescu.

El a spus că a realizat întărirea rolului UNIFARM — pentru rezolvarea crizelor de medicamente, cum a fost cea a citostaticelor.

„Am interzis exporturile paralele pentru medicamentele oncologice deficitare, care au fost monitorizate permanent de MS și, începând de anul acesta, am interzis exportul de medicamente pentru moleculele noi care vor intra în noua listă de medicamente compensate”, a spus demnitarul, adăugând printre măsurile luate susținerea Antibiotice Iași, activitatea de transplant.

Nicolăescu a afirmat că se va întoarce la Parlament, fiind deputat din partea PNL, și că va putea să dea mai multă atenție studenților săi.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri
Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea