Epidemiologul Octavian Jurma: “În România nu există azi județe care să nu fie în scenariul roșu”. Previziunile deloc optimiste pentru perioada următoare

Cunoscutul epidemiolog și cercetător Octavian Jurma este de părere că numai carantina poate stopa evoluția celui de-al treilea val, care abia a început. Deși carantina este, în general, o măsură deloc pe placul oamenilor, aceasta poate face diferența între viață și moarte.

Într-o postare făcută pe Facebook, Jurma spune că Timișul este un exemplu de urmat, mai ales în contextul în care, prin numărul mare de teste care se fac în acest județ, rata de infectare este reală.

Specialistul timișorean spune că, potrivit normelor ECDC, o regiune care a depășit 1.5 cazuri la mia de locuitori este considerată în scenariul roșu în Europa dacă rata de pozitivare este de 4% și de la 0.5 la mie dacă rata de pozitivare este mai mare de 4%, iar în baza acestui calcul harta României ar trebui să arate altfel.

“Pe scurt: în România nu exista azi județe care să nu fie în scenariu roșu”,  spune epidemiologul, deși, potrivit raportărilor oficiale, astăzi sunt numai 4 județe și Capitala în zona roșie. În rest, sunt 14 județe în zona galbenă, iar 23 sunt în verde.

Carantina este o necesitate imperativă deja de 2 săptămâni nu doar în Timișoara, ci în toată țara. Nu există nici un argument epidemiologic împotriva sa, doar argumente fanteziste sau populiste cu vagi referințe economice, niciodată însoțite de cifre. Cifrele din spitale și cimitire însă nu mint, ele arată prețul pentru ezitarea și indiferența noastră.

Cea mai conservatoare estimare curentă este că numărul de cazuri zilnice se va dubla în 30 de zile. Vom avea deci 8,000 de cazuri pe zi la începutul lunii aprilie dacă rata de creștere nu se va accelera în continuare. De ce să nu facem acum ceea ce ne va forța pandemia să facem atunci? Prețul va fi același, beneficiile vor fi mult mai mici atunci. Probabil că mai sunt încă oameni la conducere care își imaginează că tulpina britanică e sub control.

Ideal ar fi fost necesară o carantină națională, optim ar fi fost o carantină județeană, minim o carantină metropolitană”,  a scris dr. Octavian Jurma pe Facebook.

Specialistul mai spune că nu e suficientă intrarea Timișoarei în carantină, în cazurile în care reședința județului rata de infectare e mai mare de 3 la mie fiind necesară introducerea carantinei în tot județul.

Atunci când metropola trebuie carantinată, întregul județ trebuie carantinat pentru a se menține atât maximum de funcționalitate socio-economică, cât și maximul de eficacitate epidemiologică. Acest beneficiu se va vedea mai ales după carantină, când județul se va putea relaxa în interior, dar își poate păstra condiții stricte de intrare în județ pentru a evita cazurile de import.

Rețineți: carantina nu înseamnă restricții și posibilitatea de lua și obține măsurile maxime de siguranță. Menținerea carantinei ne poate permite să ne relaxăm în maximum de siguranță și ne poate permite să și protejăm zona de carantină de cei care nu și-au făcut curat în casă.

Să ne uităm așadar la partea plină a paharului, această carantină, dacă o respectăm cu responsabilitate, ne va permite să coborâm sub 200 de cazuri pe zi înainte de Paște. După două săptămâni de carantină vom avea o scădere reală în Timișoara/Timiș și vom salva multe vieți. Mai mult ca oricând, această mică jertfă este necesară înainte de Sfintele Sărbători nu doar în Timișoara, ci în toată țara. Dar poate că dacă azi în Timișoara, mâine…”, a mai scris dr. Octavian Jurma.

Specialistul avertizează, totodată, că măsurile de relaxare nu trebuie să vină imediat după scăderea ratei de infectare.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes