Fibromul uterin este o problemă medicală care afectează din ce în ce mai multe femei. Boala poate fi tratată nechirurgical, prin embolizare. Specialiștii spun faptul că această prin această procedură medicală se poate minimiza riscul ca pacientele să rămână infertile. Infertilitatea este una din consecințele dezvoltării fibromului la nivelul uterului.
„Prin embolizare nu trebuie să luăm fiecare fibrom în parte. Noi introducem în cele două artere uterine ce alimentează uterul particule de embolizare și fiecare fibrom se comportă ca o sită ce se înfundă cu particule. Simultan, le tratăm pe toate. Iar astfel uterul rămâne sănătos” susține dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie și imagistică medicală.
Dincolo de eliminarea fibroamelor uterine, embolizarea reduce riscul ca pacientele să devină infertile. Medicii acordă o deosebită atenție acestui aspect și fac toate eforturile pentru a reda funcția de concepție uterului afectat de fibroame.
„Orice intervenție asupra uterului are potențial un anume risc de a face atât bine, dar și mai puțin bine. În cazul procedurii de embolizare ceea ce ne dorim este să nu afectăm vascularizația normală a uterului, în principal a endometrului, adică stratul interior al uterului, acolo unde se formează embrionul. După 20 de ani cunoaștem foarte bine această procedură, motiv pentru care acționăm responsabil astfel încât pacientele să poată da naștere unui copil, dacă își doresc să devină mame” mai spune dr. Rareș Nechifor.