Dezechilibrele hormonale care se produc în organismul femeilor pot genera formarea fibroamelor uterine. Medicina clasică tratează această problemă medicală prin îndepărtarea în totalitate a uterului. Astăzi, prin tehnica embolizării, pacientele nu mai sunt supuse histerectomiei.
Embolizarea presupune îndepărtarea fibroamelor uterine astfel încât țesutul uterin să nu fie afectat. Mai mult, uterul își poate păstra astfel funcția sa reproductivă, pacienta diagnosticată cu fibrom uterin putând să devină mamă.
„Statistic peste 90% dintre fibroamele uterine, indiferent de poziție și dimensiunea lor, pot fi tratate prin procedura de embolizare. Indiferent de numărul lor fibroamele pot fi tratate prin embolizare” susține dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie și imagistică medicală.
Cu toate acestea, unii specialiști recomandă în cazul pacientelor diagnosticate cu fibrom uterin histerectomia care înseamnă îndepărtarea chirurgicală a uterului. Această operație va produce însă numeroase schimbări în organismul pacientelor.
„Cea mai frecventă recomandare primită de la medicul ginecolog este de histerectomie. Ori nu este chiar așa, pentru că uterul are un rol important nu numai în aducerea pe lume a unui copil ci în echilibrul hormonal și emoțional al unei femei. Există un studiu important care arată că 60% dintre femeile care și-au scos uterul dezvoltă depresii și tulburări de relaționare” mai spune dr. Rareș Nechifor.