Nu doar mediul înconjurător se schimbă din cauza modificărilor climatice, ci și sănătatea copiilor. Temperaturile neobișnuit de mari din ultima perioadă a făcut ca numărul copiilor prezentați la cabinetele medicilor pediatri cu probleme specifice sezonului cald să crească.
Medicii recomandă părinților să le ofere copiilor protecție în fața temperaturilor ridicate, ca și când ne-am afla deja în plin sezon cald.
„Trebuie să venim în întâmpinarea lor mai ales în schimbările acestea de climă pe care le vedem de la an la an mult mai prezente. Îi văd pe cei mici categoria de vârstă dintre cele mai vulnerabile, atunci când vine vorba despre schimbările climaterice. Deja părinții îmi spun la cabinet că cei mici dorm foarte prost din cauza temperaturilor ridicate, au tot felul de erupții pe corp pentru că ei încearcă să facă față unei temperaturi mai ridicate, transpirând mai abundent” susține dr. Mihaela Niță, medic pediatru.
Mulți părinți au discutat cu medicii pediatri despre utilitatea folosirii aerului condiționat. Aparatele pot fi pornite în încăperi dar doar în anumite condiții și intervale de timp. În caz contrar, starea de sănătate a micuților poate avea de suferit.
„Mulți părinți întreabă deja dacă pot folosi aerul condiționat. Le-am explicat că este prea devreme, suntem totuși în luna aprilie. Mai mult, aparatele de aer condiționat trebuie igienizate înainte de a fi utilizate. Pentru ca aerul să fie de calitate. În momentul în care folosim aerul condiționat în casă, aerul la interior se va usca, iar copiii sunt foarte sensibili. Au nasul înfundat, au secreții nazale uscate și ajung la pediatru cu simptome supărătoare, dar care nu au o cauză virală, ci legată de mediu” explică dr. Mihaela Niță.