Nerespectarea măsurilor de protecție stabilite de autorități conduce deja la o presiune în creștere asupra sistemului medical din țara noastră. Medicii sunt de părere că este o chestiune de zile până când această presiune va începe să se simtă și în zona de îngrijire a celor mai vulnerabili pacienți înfectați cu coronavirus: secțiile ATI.
Medicii români au făcut chiar și o serie de calcule matematice care au demonstrat faptul că sistemul își va atinge limitele sub presiunea provocată de creșterea cazurilor de COVID-19. Dacă trendul îmbolnăvirilor se menține ascendent, sistemul de Terapie Intensivă ar putea îngregistra probleme în cel mult 14 zile.
„Când ne uităm la cifre nu trebuie să ne referim la cele actuale, există o întârziere între momentul diagnosticării cu coronavirus și intrarea în Terapie Intensivă. Trebuie să treacă undeva între 5,6, 7 zile ca pacientul să dezvolte o formă severă și să ajungă în Terapie Intensivă. Răspunsul îl vom avea într-o săptămână, maxim 10 zile de la momentul în care avem această creștere a numărului de pacienți nou diagnosticați cu coronavirus. Va fi un dezastru dacă această creștere va fi substanțială, pentru că sunt spitale care au deja pacienți în Terapie Intensivă. Pe de altă parte un pacient cu coronavirus, odată ajuns în Terapie Intensivă, rămâne în medie 20 de zile, după statisticile internaționale” a explicat dr. Radu Țincu, invitat în emisiunea Medika Special.
Specialiștii vorbesc și despre disponibilitățile limitate de asigurare a îngrijirilor medicale în secțiile de Terapie Intensivă. „Sunt secții în care știm că avem deficit de paturi, deficit de ventilatoare. România are de 4 ori mai puține paturi de terapie intensivă decât are Germania” a mai spus dr. Radu Țincu, medic primar ATI.