Sfatul specialistului

(VIDEO) EFECT PERICULOS AL AUTOMEDICAȚIEI. Un banal medicament poate provoca o complicație neurologică gravă

Discuțiile legate de automedicație vin întotdeauna la pachet cu avertismente și sfaturi imperative din partea specialiștilor. Întotdeauna administrarea unui medicament, fără sfatul medicului, poate avea consecințe grave, unele dintre ele cu efecte ireparabile la nivelul stării de sănătate. Este și cazul unui banal medicament, utilizat pentru a trata durerile de tot felul sau stările de răceală, și care ne poate afecta serios sănătatea.

Medicii susțin faptul că reacțiile adverse provocate de banala aspirină pot determina apariția accidentelor vasculare cerebrale. Aspirina a fost trecută pe lista medicamentelor care pot genera afecțiuni foarte grave. „Pentru telespectatorii noștri aș zice să nu luăm aspirină decât dacă ne recomandă doctorul și dacă-i musai nevoie, pentru că putem la un moment dat să avem o hemoragie cerebrală, care să ne coste viața sau să supraviețuim cu niște sechele greu de acceptat” a declarat dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg, într-un dialog la emisiunea Telemedika .

Pericolul ascuns în anticoncepționale

La fel ca și aspirina, și medicamentele anticoncepționale pot avea efecte grave asupra organismului. Aceste medicamente pot crește riscul apariției accidentelor vasculare ischemice. „Medicamentele anticoncepționale cresc coagulabilitatea sangvină și pot să dea aceste accidente vasculare ischemice. Ele sunt în general medicamente care utilizează progesteronul, pot să dea accidente vasculare cerebrale ischemice și pot să dea la femeile tinere, așa-zisele tromboze de sinusuri venoase, ale creierului. Câteodată, aceste accidente sunt regretabile și pot să ducă la pierderea vieții bolnavului” a mai spus dr. Corneliu Toader.