Exclusiv Știri

Efect neașteptat al pandemiei, înregistrat în Suedia. “Este un fenomen național!”

Suedia se confruntă cu o criză acută de spermă, atât de necesară pentru inseminările artificiale. S-a ajuns în această situație pentru că potențialii donatori evită spitalele, iar asta se întâmplă de la începutul pandemiei. Această situație a făcut ca în multe clinici să fie oprite inseminările, iar timpul de așteptare să crească într-un mod neașteptat de mare, cu ani, transmite Reuters. Practic, timpul de așteptare pentru o sarcină asistată a crescut de la circa 6 luni la peste 30 de luni.

Rămânem fără spermă. Nu am avut niciodată atât de puțini donatori ca în ultimul an“, a spus Ann Thurin Kjellberg, șefa unității de reproducere la Spitalul Universitar din Göteborg.

Aceasta a precizat că băncile de spermă din orașele Göteborg și Malmo sunt deja goale, iar în curând la fel se va întâmpla și în Stockholm. „Este un fenomen național”, a spus Thurin Kjellberg, care a dat ca exemplu doar cele mai populate trei zone ale țării, unde și numărul de solicitări pentru inseminări asistate este mai mare.

Țările nordice și Belgia au cele mai ridicate rate de concepție asistată din lume, potrivit Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie. În Suedia, sarcina asistată, cu inseminare artificială, este gratuită.

Conform legislației suedeze, sperma provenită de la un bărbat poate fi folosită pentru inseminarea a maximum 6 femei.

Ann Thurin Kjellberg, șefa unității de reproducere la Spitalul Universitar din Göteborg, crede că singura soluție pentru rezolvarea acestei crizei este să se dea startul unei ample campanii de informare, inclusiv în presă, prin intermediul căreia bărbații suedezi să fie încurajați să doneze spermă.