Sănătatea în România Știri

Echipe medicale mobile pentru persoanele care vin din Ucraina. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „oamenii din Ucraina vor avea tot sprijinul autorităților din sănătate”

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat sâmbătă că a operaționalizat o tabără mobilă în Vama Siret, destinată persoanelor care vin în România de pe teritorioul Ucrainei. Ministerul Sănătății susține că a pregătit echipe medicale mobile care să asigure asistență tuturor celor care au nevoie.

Tabăra mobilă de la Vama Siret are 200 de paturi, dar și o bucătărie rulantă pentru a prepara mâncare pentru persoanele cazate aici. Totodată, Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat faptul că se fac eforturi pentru operaționalizarea unei alte tabere mobile, la Sighetul Marmației.

Între timp, Alexandru Rafila, ministrul român al Sănătății, a anunțat faptul că cetățenii care vin din Ucraina pe teritoriul țării noastre vor beneficia de asistență medicală, cu ajutorul echipelor mobile. „Există echipe medicale mobile care se pot deplasa în centrele Ministerului Administrației și Internelor încât să poată să evalueze starea de sănătate a persoanelor de acolo, să le ofere posibilitatea de a se testa, de a se vaccina și să-i indrume către serviciile medicale de rutină, dacă este cazul. Vom include în pachetul de informații oferit cetățenilor ucraineni dedicată accesului la servicii medicale, unde se pot adresa dacă au probleme de sănătate” a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Mai mult decât atât, persoanele care vin din Ucraina, în funcție de statutul acestora, au posibilitatea de a beneficia de servicii medicale pe teritoriul țării noastre. „ Există un acord care le oferă posibilitatea cetățenilor ucraineni să beneficieze de servicii medicale pe durata șederii în România care nu poate să depășească 90 de zile. Pentru cei care solicită statutul de azilant există prevederi clare de asigurare a asistenței medicale. Există un fond care asigură plata serviciilor medicale pentru solicitanții de azi, iar dacă primesc statutul de refugiat au aceleași drepturi ca și cetățenii români” a mai spus Alexandru Rafila.

Conform Ministerului Afacerilor Interne, în ulimele 24 de ore, pe teritoriul României au ajus peste 10,000 de cetățenii ucraineni.