Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat marți că studiază eventualitatea sancționării țărilor care nu respectă regulile sanitare mondiale, după deficiențele semnalate în răspunsul la epidemia de Ebola, informează AFP.
OMS a creat un comitet pentru a analiza răspunsul său global la epidemia de Ebola, foarte criticat până acum, precum și motivele pentru care atât de multe țări au ignorat regulile sanitare internaționale adoptate în urmă cu un deceniu de 194 de țări membre ale organizației.
Președintele acestui comitet, Didier Houssin, a declarat că sunt parțial criticabile lipsa de conștientizare cu privire la aplicarea acestor reguli și capacitatea scăzută a sistemului de sănătate — în special în țările africane cu venituri mici, cele mai afectate de Ebola.
El a declarat presei că OMS intenționează să analizeze dacă un sistem de penalități ar putea duce la o mai bună implementare a acestor reguli în cazul epidemiilor care vor izbucni în viitor.
Didier Houssin a declarat că nu este convins de eficiența unui sistem de sancțiuni în sectorul asistenței medicale, dar a adăugat că acel comitet pe care îl conduce va studia problema în legatură cu răspunsul la Ebola.
„Suntem într-o stare de criză, toată lumea apreciază că ceva trebuie schimbat”, a spus el.
AFP reamintește că virusul Ebola a circulat în Guineea timp de trei luni înainte de confirmarea primului caz, în decembrie 2013.
În Sierra Leone, țară vecină cu Guineea, unde autoritățile sanitare au fost în stare de alertă, virusul circulat cel puțin o lună, suficient să prindă rădăcini.
Unele țări au impus restricții de călătorie la apogeul crizei, mai consemnează AFP.
Vorbind luni în cadrul acestui comitet, directorul general al OMS, dr.Margaret Chan, a declarat că organizația pe care o conduce, precum și alte entități au fost „copleșite” de Ebola și a lansat un apel pentru reforme rapide.
Conform estimărilor, epidemia de Ebola, soldată cu 11.300 de morți din Guineea, Liberia și Sierra Leone, ar trebui să fie eradicată până la sfârșitul anului, mai notează AFP.
Sursa: AGERPRES