EXTERNE Știri

EA E CEA MAI FERTILĂ FEMEIE DIN AFRICA! Până la 36 de ani a născut 44 de copii, majoritatea din sarcini multiple

Mariam Nabatanzi, o femeie în vârstă de 40 de ani din districtul Mukono din Uganda, este cea mai fertilă femeie a țării africane, după ce a născut 44 de copii.

În satul ei natal, din Kabimbiri, în Uganda centrală, Mariam Nabatanzi este cunoscută sub numele de Nalongo Muzaala Bana (mama geamănă care produce cvadrupleți), o poreclă pe care și-a câștigat-o pe drept. În cei 18 ani în care a fost însărcinată, femeia a născut șase seturi de gemeni, patru de tripleți, trei de cvadrupleți, având și câteva nașteri singulare. Dintre cei 44 de copii pe care i-a adus pe lume, 38 sunt în viață și astăzi, iar cei mai mulți încă locuiesc în casa familiei.

Nabatanzi a născut primii copii, o pereche de gemeni, în 1994, la vârsta fragedă de 13 ani. Doi ani mai târziu, ea a avut primii tripleți, iar la aproape doi ani după aceea  a născut primii cvadrupleți. Cu toate că acest lucru poate părea neobișnuit pentru majoritatea oamenilor, lui Mariam nu i s-a părut deloc ciudat.

Tatăl ei a avut 45 de copii cu mai multe femei și susține că toți au venit în seturi de cvadrupleți, tripleți și gemeni.

Dr. Charles Kiggundu, medic ginecolog la Spitalul Mulago din Kampala, Uganda, a declarat pentru Daily Monitor din Uganda că fertilitatea femeii este genetică. „Cazul ei este predispoziția genetică la hiper-ovulație (eliberarea mai multor ovule într-un ciclu), care crește semnificativ șansa de a avea multipli; este întotdeauna genetic. ”

Mariam visase întotdeauna să aibă șase copii, dar după șase sarcini avea deja 18 copii și voia să se oprească. A mers la spital pentru ajutor, dar după ce a făcut câteva teste, medicul ginecolog de acolo i-a spus că dacă ar interveni în vreun fel i-ar pune viața în pericol.

„Posibilitatea acumulării de ovule nefertilizate reprezintă nu doar o amenințare pentru sistemul reproductiv, ci poate face ca femeia să-și piardă viața”, a confirmat dr. Ahmed Kikomeko de la Spitalul General Kawempe.

„Mi s-a recomandat să continuu să fac copii, pentru că altfel aș muri. Am încercat să folosesc Dispozitivul Intra Uterin (DIU), dar m-am îmbolnăvit, mi-a fost foarte rău de la el, am stat în comă timp de o lună ”, își amintește Mariam.

Până la 23 de ani, Mariam avea deja 25 de copii, așa că a mers din nou la spital, dar i s-a spus că nu se poate face nimic, deoarece numărul ei de ovule era încă foarte mare.

După nașterea ultimului copil, în decembrie 2016, povestea fertilității femeii a încetat, medicii decizând să-i facă o ligatură tubală.