Sănătatea în România Știri

E-urile, tot mai prezente în vopseaua pentru ouă. Specialiștii în protecția consumatorului ne avertizează

Un studiu realizat de Asociația InfoCons arată faptul că un singur tip de vopesa pentru ouă poate conține până la 12 de E-uri (aditivi alimentari). Aceștia pot ajunge foarte ușor în organism prin transferul pe mâini sau transferul direct în ouă.

În perioada 2015 – 2021, Asociația InfoCons a realizat un amplu studiu referitor la compoziția vopselei folosite pentru coloararea ouăleor de Paște. Astfel au fost analizate 60 de astfel de produse.

Specialiștii au observat că „pe parcursul celor 6 ani de studiu in compozitia produselor de vopsit oua apar modificari in ceea ce priveste numarul de aditivi. Numarul aditivilor difera in functie de tipul de vopsea, gramaj si cantitatea de oua pe care o poate vopsi” potrivit studiului.

Astfel, în anul 2021, a fost identificat un număr de 12 aditivi alimentari (E-uri) utilizați în vopseaua pentru ouă. „Creșterea numărului de aditivi ca medie în diferitele produse agroalimentare ne îndepartează de practica Uniunii Europene creând premisele de a avea produse în raft cu tot mai mulți aditivi alimentari ceea ce duce la produse de o calitate diferită. Vopseaua de ouă este o substanță care de cele mai multe ori poate fi ingerată de noi sau de copiii noștri prin transfer, în momentul în care decojim ouăle.” a precizat în respectivul studiu, Sorin Mierlea, președintele Asociașiei InfoCons.

Specialiștii ne recomadă ca înainte de a cumpăra acest tip de produse să citim cu atenție etichetele.