Multă lume se gândeşte că trebuie să pună bani deoparte ca să se apuce de o dietă. Există mitul conform căruia un regim de viață sănătos e mai scump decât o dietă nesănătoasă, cu liber la orice, adică inclusiv la dulciuri şi grăsimi.
Dr. Laura Ene, medic specialist nutriție, diabet și boli metabolice, demontează acest mit. Medicul a demonstrat, la Medika TV, că bugetul pentru o dietă de calitate şi sănătoasă este mult mai mic decât bugetul pentru o dietă de fast food/fast life.
1. Apa plată e mult mai ieftină decât sucurile sau alte băuturi dulci. Şi nu este vorba numai de preţul de supermarket (cca 1 leu/litru), ci şi de preţurile de la magazinele de cartier şi de la restaurant. Nici cafeaua fără zahăr sau ceaiul verde nu depăşesc ca preţ ciocolata caldă sau cappucino, nici măcar pe cele instant 3 în 1 sau de la automatele de cafea.
2. Dispar cheltuielile pentru dulciuri, zahăr şi meniuri de fast-food/restaurant. “Te-ai gândit vreodată să socoteşti câţi bani cheltuieşti săptămânal pe prăjituri, bomboane, ciocolată, plăcinte, torturi? Sau pe meniurile consumate în restaurante şi la serviciu? Câte fructe, legume, iaurturi degresate şi carne slabă macră ai putea cumpăra din piaţă sau de la măcelărie cu aceeaşi sumă? Mai multe decât poţi consuma… cel puţin într-o săptămână. Adună toate bonurile dintr-o săptămână obişnuită şi fă o încercare să vezi, cu banii de pe alimentele din hipermarket, câte fructe, legume şi carne proaspătă poţi cumpăra din piaţă! Vei fi absolut uimit atât de cantitate, ca să nu mai vorbesc de calitate!”, a spus dr. Laura Ene.
3. Nu mai cumperi oferte tentante, dar păguboase.
4. Se reduc semnificativ cantităţile, deci şi costurile…Când ai un program de management al greutăţii bine pus la punct, ştii exact cât şi când vei mânca în ziua următoare, de la porţia de paste integrale la salata de fructe. Iar când te duci la cumpărături, kilogramele se reduc la sute de grame şi nu mai pui în coş tentaţii sau „gustări” de genul biscuiţi, bomboane, 3 în 1, covrigi, merdenele…
5. Produsele sănătoase au preţuri mici per porţie. Poate că 1 l de ulei de măsline extravirgin este circa 30 lei, dar într-o dietă sănătoasă, porţia este de o lingură (15 ml) pe zi, asta înseamnă 1 linguriţă (5 ml) la fiecare salată sau porţie de legume pe zi, adică dai 30 de lei pe ulei pentru 200 de salate sau feluri de mâncare! Calculul se poate extrapola şi la nuci şi seminţe, cu preţ de sub 2 lei per porţia de 20 g (în jur de 60 lei per kilogram costă nucile braziliene sau seminţele de in, restul sunt mai ieftine).
Pentru a distruge mitul alimentelor sănătoase, dar costisitoare, specialistul Medika TV a făcut și o listă cu 10 alimente sănătoase care costă maxim 2 lei per porţie:
Mic dejun I – 5,50 lei
- 2 felii de pâine integrală – 0,30 lei;
- 25 g cremă de brânză light (o cutie de 125 g costă aproximativ 6 lei) – 1,20 lei;
- 25 g brânză telemea light (150 g costă maxim 6 lei) – 1 leu;
- 50 g de piept de pui la grătar (rămas de la masa de seară, maxim 20 lei/kg) – 0,50 lei;
- 1 roşie, 1 castravete, 1 ardei gras – care nu te vor costa mai mult de 2 lei;
- Un ceai verde fără zahăr – maxim 0,50 lei/plic, eventual îndulcit cu eritritol (1 ban per linguriţă).
Mic dejun II – 3,20 lei
- 30 g cereale integrale (un pachet costă intre 5- 10 lei/kg) – 0,30 lei;
- 1 lingură de stafide (circa 10 lei per pachet de 500 g) – 0,20 lei;
- 1 lingură de seminţe de in/ dovleac/floarea soarelui – 0,50 lei;
- 1 cană de lapte degresat (250 ml) – 1,2 lei;
- 50 g fructe de pădure – 1 leu.
Gustare – 4 lei
- Banană de maxim 150 g care costă 1-1,5 lei;
- Iaurt de băut degresat, care nu costă mai mult de 2,5 lei.
Prânz I – 4 lei
- 100-150 g de piept de pui la grătar – 2 lei (maxim 20 lei/kg);
- 200-300 g de legume la grătar – în jur de 2 lei.
Prânz II – 4 lei
- 100-150 g de piept de pui la grătar – 2 lei (maxim 20 lei/kg);
- 300 g salată de varză (0,70 lei) cu o linguriţă de ulei şi oţet balsamic (0,50 lei) – 1,2 lei;
- 1 cartof copt – 0,30 lei;
- 2 felii de pâine integrală (0,30 bani) sau 1 lipie (0,50 bani).
Gustare – 4 lei
- O supă de legume fără adaos de ulei – 1 leu (un amestec congelat de legume costă circa 4 lei şi faci o supă de 4 porţii);
- 100 g carne slabă – 2 lei sau un iaurt mic 1,5 lei.
Cină II – 4-5 lei
- 300 g salată (maxim 3 lei) cu 100 g carne slabă la grătar (2 lei);
- Salată de fasole verde (2 lei) cu 50 g brânză de vaci (2 lei).
“Dacă te-ai organizat din timpul verii să îţi pui la congelator ardei copt, dovlecel, vinete, murături fără zahăr etc., le poţi folosi pe acelea, iar preţul se reduce. Preţul scade şi mai mult dacă îţi prepari pâinea integrală în casă, faci cumpărături o dată pe săptămână de la supermarket şi de la piaţă. Aşadar o zi de dietă te costă între 17,70 lei şi 23 lei, cam cât un meniu de prânz comandat la restaurant… Poţi spune acelaşi lucru şi despre dieta ta actuală, care nu e scumpă? Sau că cheltuieşti mai puţin de 161 de lei când faci săptămânal cumpărături? Costul dietei este un pretext la care trebuie să renunţi chiar azi! O dietă sănătoasă şi echilibrată este întotdeauna mai ieftină decât una nesănătoasă şi excesivă. Iar economiile pe care le poţi face pe mâncare le vei cheltui cu siguranţă pe haine noi, de mărimi din ce în ce mai mici…”, a mai spus specialistul Medika TV, dr. Laura Ene.