Sănătatea în România Știri

E oficial! Ce spun specialiștii despre donarea de plasmă, în cazul persoanelor care s-au vaccinat

Plasma cu anticorpi este folosită în continuare în tratarea cazurilor de COVID-19, chiar dacă nu la fel de mult ca anul trecut. În ultima vreme au apărut informații potrivit cărora persoanele vaccinate nu pot dona plasmă, ci numai sânge.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Ministerul Sănătății contrazice informațiile apărute în spațiul public și transmite că persoanele vaccinate pot dona plasmă.

“Persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate și folosite în România pot dona plasmă. De asemenea, acestea pot dona și sânge sau trombocite după vaccinarea anti COVID-19.

Persoanele vaccinate nu au o contraindicație referitoare la donarea de plasmă sau sânge, cât timp întrunesc criteriile de eligibilitate pentru donare. O persoană vaccinată poate dona dacă nu suferă de boli acute sau cronice care o pot exclude de la donare, temporar sau permanent. Pentru vaccinurile anti COVID-19 aprobate în România nu există nicio contraindicație în ceea ce privește donarea de plasmă sau sânge, pentru că nu conțin virus viu atenuat. Astfel, o persoană vaccinată poate dona plasmă, sânge sau trombocite după vaccinarea cu vaccinul produs de Pfizer & BioNTech sau Moderna, dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze și nu au prezentat simptome SAU au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom. În cazul vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, se poate dona plasmă, sânge sau trombocite după 4 săptămâni de la administrarea unei doze SAU de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare”.

Pe de altă parte, oficialii din Ministerul Sănătății precizează că ideală pentru tratarea bolnavilor COVID-19 este plasma recoltată de la persoanele care au trecut prin boală. În același timp, autoritățile fac apel la populație să doneze sânge, mai ales că nevoia din spitale este la fel de mare.

“În ceea ce privește donarea de plasmă convalescentă (plasmă bogată în anticorpi), ce poate fi folosită pentru tratamentul persoanelor care suferă de COVID-19, Comisia Europeană recomandă respectarea următoarelor criterii:

– Aceasta să fie recoltată de la persoanele care au trecut prin boală (au cel puțin un test PCR pozitiv);

– Nu au trecut mai mult de 6 luni de la infecția cu SARS-CoV-2;

– Au trecut cel puțin 14 zile de la dispariția simptomelor sau (în cazul formelor asimptomatice) au trecut cel puțin 14 zile de la momentul la care au avut un test negativ.

În cazul în care persoanele s-au și vaccinat, se vor aplica criteriile suplimentare menționate anterior.

Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a fi donatori”,  mai precizează Ministerul Sănătății.