Peste 50 la sută dintre persoanele care se prezintă pentru consultații programate la ortopedie acuză o durere de genunchi, problemă ce poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Însă adeseori, durerile de genunchi sunt tratate în ambulator sau acasă. Dar există situații în care aceste dureri semnalează prezența unor afecțiuni grave și necesită investigații amănunțite și îngrijire medicală specializată.
,,Pacienții vin la medicul ortoped atunci când îi dor genunchii. Aceste dureri sunt o prezență constantă în practica noastră curentă. De cele mai multe ori, durerile de genunchi survin după un efort susținut și apoi se remit. Dar orice simptom de durere necesită un examen clinic. La fel și durerile de genunchi și în anumite situații sunt indicate și investigații imagistice”, susține dr. Călin Claudiu, medic specialist ortopedie-traumatologie de la Spitalul de Ortopedie MedLife.
Genunchiul este o articulație complexă, vulnerabilă și există mulți factori care pot produce durere la acest nivel. Cele mai des întâlnite cauze sunt accidentările, suprasolicitarea constantă a genunchilor prin efort susținut sau greutate excesivă ori pur și simplu prin uzura generală. ,,Dacă o persoană a fost într-o vacanță de tip city-break și a făcut 25.000 de pași, pe care în mod normal nu-i parcurge, e normal să aibă dureri de genunchi. După analgezice, puțin repaus și gheață, aplicată local dacă există și tumefacție, durerile ar trebui să dispară. Dacă nu trec, atunci se poate adresa medicului”, explică dr. Călin Claudiu, medic specialist ortopedie-traumatologie de la Spitalul de Ortopedie MedLife.
Radiografia genunchiului, cea mai simplă și rapidă investigație imagistică
În cadrul unui examen clinic al persoanei care a venit pentru durerile de genunchi, medicul ortoped va face inspecția, palparea genunchiului, va examina mișcările pentru a vedea aria de mobilitate a membrului respectiv și va decide dacă este nevoie de investigații imagistice și ce anume.
,,Cea mai comună indicație imagistică este radiografia, care la Spitalul de Ortopedie MedLife se face pe loc, fără programare prealabilă. Este cea mai simplă, cea mai rapidă și cea mai uzitată investigație imagistică și ne poate oferi informații vizavi de alte structuri care pot exista fără un traumatism sau care n-au legătură cu vârsta, cu formațiuni tumorale sau deformări ale unor segmente osoase de care pacientul nu este conștient. Această investigație se face în mai multe incidențe și pe baza ei se urmează conduita terapeutică”, explică dr. Călin Claudiu, medic specialist ortopedie-traumatologie.
Radiografia clasică este una dintre metodele de evaluare a leziunii genunchiului, în timp ce rezonanța magnetică nucleară (RMN), o altă investigație imagistică oferă imagini mai detaliate ale structurilor genunchiului, incluzând țesuturile moi. Tomografia computerizată (CT) se folosește mai ales atunci când este există o fractură și se pregătește o intervenție chirurgicală la nivelul genunchiului, dar și atunci când medicii au nevoie de investigații suplimentare vizavi de tratamentul chirurgical sau non-chirurgical al fracturii sau când radiografia este normală, dar pacientul are o durere nejustificată de radiografia respectivă. De asemenea, se mai indică CT-ul și în luxația de rotulă.
Durerile de genunchi la tineri cauzate de practicarea anumitor sporturi
Mulți atleți prezintă durere la nivelul feței anterioare a genunchiului, cunoscută ca tendinită patelară ori denumită și genunchiul alergătorului. Însă nu numai sportivii se pot confrunta cu astfel de probleme.
,,La tineri, afecțiunile cele mai frecvente ale genunchiului care apar sunt cele de suprasolicitare a articulației femuro-patelară însoțită de leziuni meniscale și sau ligamentare, respectiv leziunile meniscului în urma sporturilor de contact, de schimbare de direcție, precum și a sporturilor de iarnă respectiv schiul și snowboard-ul și a tuturor celor care vizează această articulație”, afirmă medicul ortoped.
După vârsta de 45 de ani apar procesele degenerative, pe care le resimt aceste persoane și la nivelul articulațiilor genunchilor. Ele debutează în funcție de masa corporală și de activitatea fizică pe care o face fiecare.
,,Dacă vorbim de un pacient în decada a patra în care sunt prezente semne mai mult sau mai puțin discrete de modificări degenerative, îl vom trata în funcție de aceste modificări pe care ni le arată radiografia, iar atunci când aceasta nu ne oferă informații necesare indicăm RMN-ul, care este investigație non-invazivă, non-iradiantă și care oferă informații utile pentru a putea iniția conduita terapeutică”, specifică dr. Călin Claudiu, medic specialist ortopedie-traumatologie.
Artroza genunchiului, numită și gonartroză, este o boală degenerativă a articulației, care apare pe măsură ce persoana înaintează în vârstă, primele simptome resimțindu-se în jurul vârstei de 50 de ani. Afecțiunea are ca finalitate deteriorarea permanentă a cartilajului articular, iar durerile de la nivelul genunchiului devin din ce în ce mai dificil de suportat, mai ales că se permanentizează.
Traumatismele genunchiului survin la orice vârstă
Gradul de mișcare al genunchiului este unic între articulațiile corpului, fiind ca o balama. Articulația genunchiului trebuie să alunece, să gliseze, să se rotească și să se îndoaie. E suficientă o mișcare greșită, un pas greșit sau un accident pentru a te alege cu un traumatism la nivelul genunchiului. Simptomele includ durerea și umflarea genunchiului, instabilitatea genunchiului sau chiar senzația de blocare a acestuia. Dacă durerea a apărut în urma unui traumatism, rezultatele pot fi evidente și ele pe radiografii. În rețeaua MedLife reprezentată prin clinicile din cele mai importante orașe din țară poți avea acces la o gamă largă de investigații imagistice, iar medicii buni îți pot oferi cele mai bune îndrumări medicale pentru a rezolva durerile de genunchi.
***
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.
Bibliografie
https://www.medlife.ro/articole-medicale/durerea-de-genunchi-cauze-si-diagnostic.html
https://www.medlife.ro/rmn-genunchi
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/gonartroza-cauze-simptome-tratament
Clinica Mayo. Ghidul Sănătății Familiei. Ediția a treia. Complet revizuită și adăugită, Editura All