Sfatul specialistului Știri

După tulpina Delta a apărut și Delta Plus. Ce spun specialiștii despre noua mutație

Autoritățile sanitare din India, țara în care a fost identificată pentru prima oară mutația Delta, răspândită deja în peste 90 de țări și responsabilă pentru cele mai recente infectări, mai contagioasă decât celelalte tulpini, au anunțat că au descoperit o nouă mutație a variantei Delta.

Numită Delta Plus, noua mutație a fost identificată deja în câteva zeci de cazuri.

Inițial, tulpina a fost declarată VOI (variantă de interes), dar ulterior autoritățile sanitare indiene au revenit și au declarat-o VOC (variantă care stârnește îngrijorare), exact ca în cazul tulpinii Delta.

Reputatul om de știință Octavian Jurma spune că valul patru e tot mai cert, în toamnă, iar singura șansă să nu fim afectați o reprezintă vaccinarea.

“Tot ce ne lipsea la festivalul infectărilor din toamnă, tulpina Delta-Plus a fost declarată VOC în India. E important și să nu uităm pentru ce luptăm cu pandemia. Merită să ne bucurăm de refluxul asta al infectărilor tocmai pentru că nu știm ce vine la toamnă. Indiferent ce vine, e mai bine să fim odihniți. Iar dacă ne place relaxarea din vara asta e bine să nu uităm că o putem păzi doar prin vaccinare acum, tot în vara asta, înainte de a debuta un nou val.

Cine refuză vaccinarea se exprimă explicit împotriva stării actuale de relaxare și normalitate și speră ca ceilalți să îi plătească și lui datoria socială a luptei cu pandemia.

De aceea vaccinul se numește tratament preventiv nu tratament curativ. E nevoie de minim 30 de zile (14 zile de la rapel) ca vaccinul să își facă pe deplin efectul. Poți să mori și vaccinat dacă organismul tău nu a avut răgazul necesar sa producă imunitatea protectivă”,  a scris dr. Octavian Jurma pe Facebook.