Pandemia de coronavirus a generat în întreaga lume o criză de materiale sanitare, atât de necesare pentru a ține piept virus și a nu genera un val și mai mare de îmbolnăviri. Mănușile chirurgicale, măștile de protecție, dezinfectanții, sunt produsele cele mai căutate în această perioadă și cel mai greu de procurat, iar atunci când le găsim constatăm că se vând de zeci de ori mai scumpe decât înainte de izbucnirea crizei.
Deși în ultima vreme, în magazine și farmacii au început să apară cât de cât măștile de protecție și mănușile chirurgicale, din 15 mai, atunci când toți românii vor trebui să se conformeze regulii de a purta mască, se prefigurează o nouă criză.
Prezent în emisiunea Medika Special, dr Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a atras atenția că românii trebuie să folosească rațional mănușile, dar mai ales măștile. Mai mult decât atât, medicul a dezvăluit că o mască poate fi reutilizată dacă o lăsăm la aer câteva zile.
”Periculozitatea acestui virus derivă din contagiozitatea lui. E un virus care se transmite foarte ușor în urma contactului direct cu suprafețele contaminate. (..)Pe mănușile chirurgicale virusul rezistă câteva ore, pe suprafețele uzuale, de mobilier, 2-3 zile, pe măștile pe care le purtăm 3-4 zile. Pentru că va exista fără discuție un deficit de măști, după data de 15 mai, trebuie să le folosim rațional. Putem să nu le aruncăm, o mască chirurgicală, de unică folosință, după ce o lăsăm la aer câteva zile poate fi reutilizată ”, a spus la Medika Special. dr. Radu Țincu.
Referindu-se tot la ce va urma după 15 mai când autoritățile au anunțat că vor ridica parte din restricțiile impuse din cauza coronavirusului, medicul Radu Țincu a declarat că e musai ca românii să respecte trei mari reguli pentru a nu avea o răspândire ridicată a cazurilor de infectare cu coronavirus, care să arunce în van toate eforturile de până acum:
-distanțarea socială (să nu ne îmbulzim în magazine și în mijloacele de transport în comun, să păstrăm distanța față de cei din jurul nostru pentru că pot fi infectați)
-măsurile de protecție personală(purtarea corectă a măștilor cu care să ne acoperim gura și nasul și a mănușilor chirurgicale în magazine și alte spații în care putem atinge suprafețe contaminate)
-igienizarea personală( să ne spălăm mai mult pe mâini și să folosim gelurile dezinfectante)