Drumuri interzise cardiacilor. Străzile aglomerate fac inima să o ia razna

Trafic aglomerat
Trafic aglomerat

Este nevoie doar de câteva minute petrecute pe o stradă intens circulată ca tensiunea arterială să crească. Sunt concluziile unui studiu la care au ajuns specialiștii din cadrul Universității Leicester. Așa că, în orele de vârf, evitați să ieșiți din casă, mai ales dacă aveți probleme cu inima.

Zgomotul motoarelor ambalate, claxoane, sirenele mașinilor de intervenție au un impact negativ asupra sănătății inimii, mai ales dacă suntem pe stradă. Participant la un studiu despre impactul zgomotului asupra sistemului circulator, prof. dr. Samuel Y Cai, lector în epidemiologtie la Centrul pentru Sănătate și Sustenabilitate a Mediului al Universității Leicester consideră faptul că între zgomotul unei străzi aglomerate și creșterea tensiunii arteriale este o strânsă legătură: „Este cel mai amplu studiu realizat în Marea Britanie cu privire la legătura dintre zgomotul puternic și bolile de inimă. Într-adevăr, traficul poate fi un factor potențial pentru hipertensiune și pentru alte boli cardiace, în general.”

Alături de prof. dr. Y Cai, prof. dr. Jing Huang, asistent în cadrul aceleiași universități, susține aceeași ipoteză. „Ne-a surprins faptul că într-adevăr între zgomot și hipertensiune există o legătură strânsă” explică specialistul.

Peste 200 de mii de participanți la studiu

Studiul a cuprins peste 200 de mii de persoane, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, fără un istoric de boli cardiace. Cercetarea s-a întins pe parcursul a 8 ani, iar la final s-a analizat câți dintre participanți au dezvoltat forme de hipertensiune arterială.

Datele au arătat că participanții la studiu care locuiau în apropierea zonelor cu trafic intens au dezvoltat o predispoziție mai mare de hipertensiune, spre deosebire de cei care locuiau mai departe. Un rol important pare să-l fi avut și expunerea la particule fine și dioxid de azot. Ceea ce este cel mai important cu privire la această cercetare este faptul că ar putea schimba politicile de mediu și de sănătate publică.

SURSA

 

Categorii: Breaking Medika, Studii/Cercetări
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea