Drumul la psiholog sau la psihiatru, presărat cu prejudecăți

Recunoașterea problemelor din sfera psihologică ne creează de cele mai multe ori probleme. Deși știm că avem nevoie de specialiști, evităm să le cerem ajutorul din cauza fricii că am putea fi judecați.

Pentru a înțelege cărui specialist să ne adresăm, psiholog sau psihiatru, trebuie să cunoaștem foarte bine felul în care ambii specialiști ne pot ajuta în rezolvarea problemelor pe care le avem. Psihologul este cel care, prin terapie, ne poate scăpa de probleme. „În momentul în care cineva are o problemă care poate fi rezolvată prin terapie, atunci se apelează la psiholog, atunci când e vorba despre un dezechilibru biochimic și sunt alte lucruri în spate, cu siguranță este necesar medicul psihiatru. Dar nu toată lumea nu înțelege asta, și există această idee că nu mă duc la psiholog sau nu mă duc la psihiatru pentru că nu sunt nebun. Ei bine trebuie să știm cu toții că nu este vorba despre a pune o etichetă, așa cum mergem la stomatolog, așa cum mergem la alte categorii la medici. Atunci când este vorba despre o problemă generată de sănătatea mentală este bine să apelăm la un psiholog sau un psihiatru.” a explicat dr. Lorena Diaconescu, psiholog, în direct la Medika TV.

Atunci când problemele nu pot fi rezolvate prin terapie și este nevoie de medicație este esențial sprijinul unui psihiatru. Una dintre cel mai des tratate boli din sfera psihologică prin intermediul medicației este depresia. „O persoană nu vine de bună voie la psihiatru, la psiholog este altă situație. Este încurajat de rude sau prieteni să ceară ajutorul unui specialist. Tratamentul în cazul depresiei este de două tipuri, este cel farmacologic, iar cel tratamentul non farmacologic, terapia. O combinație între un tratament farmacologic și terapie are cea mai mare rată de succes și de revenire la normalitate.” a precizat dr. Ioan Alexandru Mirea, medic rezident psihiatru Spitalul Obregia, în direct la Medika TV.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes