DROGURILE NE OMOARĂ TINERII. Statul nu poate să le ofere protecție și tratament

În vreme ce statisticile oficiale arată că în țara noastră consumul de droguri în rândul adolescenților este sub controlul autorităților, în spitale realitatea este cu totul alta. Medicii vorbesc deschis despre numărul mare de tineri consumatori care au nevoie de îngrijiri și despre faptul că, în țara noastră, serviciile dedicate exclusiv adolescenților cu probleme cauzate de droguri sunt inexistente.

Una dintre cele mai mari probleme pe care tinerii care consumă droguri le au este faptul că ei combină mai multe substanțe, aspect ce provoacă multe dezechilibre la nivelul creierului. „Rar mai vedem tineri care ajung la spital sub efectul unui singur drog, cei mai mulți ajung sub efectul multiplelor droguri asociate. De obicei găsim amfetamine, găsim alcool, găsim droguri sintetice, etnobotanice. Fenomenul este mult mai serios decât l-am vedea la prima vedere. Am avut tineri care au venit la spital în colaps circulator, după 10 ore de dans continuu. Sunt substanțe care inhibă sistemul nervos central, cum sunt opioidele, iar pacienții ajung la noi comatoși. Mai sunt substanțele halucinogene, pacienții ajungând la noi cu episoade psihotice, cu delir, cu idei supranaturale, de suicid sau extrem de violenți” a atras atenția dr. Radu Țincu, medic primar ATI, toxicolog în cadrul Spitalului de Urgență Floreasca din Capitală, la Medika TV.

Fără să mai surprindă pe nimeni, deși potrivit Agenției Naționale Antidrog, coordonată de Ministerul Afacerilor Interne, în România consumul de droguri pare a fi un fenomen aflat sub control, realitatea este cu totul alta. Statul român nu dispune la acest moment de servicii necesare sprijinirii adolescenților cu problemele legate de consumul de droguri. „Problema în România este că, în afară de spitalul de psihiatrie, o familie cu un adolescent cu probleme de comportament, nu are un serviciu special unde să se adreseze.În România, problemele adolescenților nu sunt adresate în niciun serviciu specializat. Este clar că este nevoie de o inițiativă a Ministerului Sănătății, în parteneriat cu Ministerul Educației, pentru a dezvolta servicii pentru adolescenți” a precizat dr. Eugen Hriscu, medic specialist psihiatru, coordonator al unui centru dedicat adolescenților cu probleme, în direct la Medika TV.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea