Dramele pacienților pe care statul îl lasă fără medicamente, povestite la Medika TV: „Mama mea a stat o lună fără tratament”

Banii acordați de Guvernul României pentru a oferi acces la tratament bolnavilor cronici nu au rezolvat problema. Firimiturile financiare au fost insuficiente, astfel că oamenii s-au trezit, din nou, că nu au cu ce să-și trateze afecțiunile. În multe cazuri, bolile sunt grave, iar costurile pentru medicamente sunt foarte mari. Fiica unei paciente diagnosticată cu o boală rară a povestit, în direct la Medika TV, cum mama sa a rămas timp de o lună fără medicație. 

Hemoglobinuria paroxistică nocturnă este o boală gravă și extrem de rară pentru care, din fericire, există tratament. Din nefericire, în România, în ultimele luni accesul pacienților la terapiile specifice acestei afecțiuni a fost blocat din lipsă de fonduri. Spitalele care tratează boala le-au spus sec bolnavilor faptul că medicamentele nu s-au putut achiziționa, din lipsă de fonduri. Așa că oamenii s-au întors acasă și au așteptat un semn de la medici să revină în saloane, atunci când unitățile medicale vor fi aprovizionate cu tratamentele lor. 

Mama Ralucăi Bîcă a stat o lună fără tratament. În tot acest timp, starea femeii s-a înrăutățit. La fel s-a întâmplat și cu ceilalți 7 pacienți alături de care bolnava își alina durerea pe patul de spital. „E tragic să stai lângă un om care e neputincios, care  știe că se poate rezolva printr-un medicament pe care statul nu-l poate oferi la timp. Medicamentul mamei mele costă între 16000 și 18000 de lei, doar o singură doză. Acum două săptămâni a făcut tratamentul. Mâine merge din nou să afle dacă există acest medicament” mărturisit Raluca Bîcă, în direct la „Sistemul Medikal”, emisiune difuzată pe Medika TV. 

Văzându-și mama suferind din cauza lipsei de medicamente, tânără a transmis și un mesaj către instituțiile care pot debloca această situație și care pot oferi banii necesari achiziției medicamentelor. „Să conștientizeze că boala nu așteaptă, nu trebuie să fie întârziere nici măcar de-o zi. O zi poate să însemne viața unui om. Pacienții sunt stresați, nu doar ei ci și familiile lor. Sunt pacienți tineri care au această boală. Au în grijă copii. Dacă au întârziere la tratament viața lor se poate sfârși” a spus Raluca Bîca.

Categorii: Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea