Sănătatea în România Știri

Drama bolnavilor non-COVID-19 în pandemie: „Ne-am hotărât să dăm statul în judecată”

Accesul pacienților în spitale a creat un adevărat haos în sistemul medical. Sute de oameni și-au pierdut viața, în ultimul an, pentru că nu au reușit să ajungă la medic.

Reprezentanții pacienților susțin că pe toată perioada pandemiei accesul în spitale a fost limitat, din cauza restricțiilor sanitare și a faptului că unitățile medicale s-au orientat în principal către tratarea bolnavilor de COVID-19.

„În această perioadă a fost groaznic, nu aveai unde să duci pacientul. Până în septembrie 2020, foarte puține locuri găseai pentru pacienți să-i duci undeva”, a precizat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, la Medika TV.

Oficialii organizațiilor care apără interesele pacienților precizează că decizia autorităților de a limita accesul în spitale ar putea fi considerată o încălcare a drepturilor omului. Pe această cale, aceștia au avut în intenție să sesizeze CEDO.

„Am dorit să dăm statul în judecată pentru încălcarea drepturilor omului. Ceea ce ne preocupă este intrarea în normalitate. Am vrut să dăm statul în judecată la CEDO, am vrut să sesizăm Tribunalul Penal European, în baza Convenției de la Roma. Am ajuns la concluzia cu experții că eram cam la limită. Decizia de a închide spitalele a fost luată pompieristic, nu a fost fundamentată”, a mai spus Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, pentru Medika TV.