Presiunea pusă pe sistemul medical de pandemia de COVID-19 devine tot mai greu de suportat, iar scenariile pe care cadrele medicale le fac devin tot mai sumbre de la o zi la alta.
Ne pregătim să devenim a doua Italie, este concluzia la care au ajuns cei mai mulți medici din România. Creșterea zilnică a numărului de cazuri va genera și o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au nevoie de îngrijiri medicale în secțiile ATI.
În România paturile din secțiile ATI se împuținează pe măsură ce crește numărul cazurilor grave, așa că scenariul în care medicii vor fi nevoiți să aleagă viața cărui pacient va fi salvată este tot mai aproape.
„ Vom ajunge în situația Italiei, în care pacienții care vin nu vor mai avea unde să se interneze pentru că un pacient pus pe ventilație mecanică nu va putea fi oprită procedură pentru cineva nou care vine. Sau dacă va exista un loc și vor fi 3 – 4 pacienți care necesită intervenție într-o clinică va exista un triaj pe anumite criterii, care dintre ei va putea ocupa locul respectiv”, a atras atenția prof. dr. Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, în direct la Medika Tv.
Mai mult decât atât, în momentul de față unitățile medicale au reușit să creeze un sistem prin care sunt evidențiate locurile libere din secțiile ATI. „Există o comunicare la nivelul secțiilor ATI care sunt permanent în legătură și știu exact unde mai sunt locuri libere, atât în județ, cât și în județele limitrofe și ei comunică între ei și încearcă să fie alocați în alte spații pacienții care au nevoie de ATI ”, a mai explicat prof. dr. Virgil Musta.
Rețeaua nu oferă însă garanția că numărul paturilor va fi suficient pentru toți pacienții aflați în stare critică. „Am primit solicitări de a prelua pacienți către ATI din județele limitrofe care nu au mai putut spitaliza pacienții critici. Noi avem sub 30 de paturi de ATI, nu suntem un rezervor mare de paturi, mai avem disponibile 4-5 paturi, suntem mereu la limita lor”, a spus și Adrian Wiener, managerul spitalului suport COVID-19 din județul Arad.
Singura șansă ca numărul cazurilor să scadă este ca populația să înțeleagă necesitatea respectării măsurilor de protecție sanitară, impuse de autorități. Este vorba despre respectarea distanțării fizice de minimum 1,5 m, purtarea măștii de protecție și folosirea dezinfectanților pentru mâini și suprafețe.