Cunoscutul medic Vasi Rădulescu, alături de alți câțiva medici din țară, au decis să-și sacrifice bună parte din timpul liber pentru a răspunde întrebărilor oamenilor. Și nu au fost puține. Sute de oameni i-au scris medicului, unii având întrebări generale, alții punctuale, concrete.
Potrivit dr. Vasi Rădulescu, a reușit până acum să răspundă la peste 500 de mesaje pe paginile Facebook și Instagram. Pentru că multe întrebări aveau teme comune, acesta a ales să posteze un scurt ghid, care răspunde întrebării: ce să faci dacă ai COVID?
“Dacă ai simptome precum cefalee, oboseală, febră, tuse, nas înfundat, pierdere de gust și miros -> te rog să te gândești întâi la Covid.
Te izolezi. Anunți medicul de familie. Anunți DSP. Te interesează mai ales să fii bine și să nu dai virusul altcuiva. După confirmarea diagnosticului prin test (din cauza cazurilor multiple mai apar întârzieri până vine ambulanța), ai nevoie de o conduită. Deci de informații clare.
Te interesează mai ales medicația. Medicul de familie îți va spune ce să iei, dar aici este important să știi că poți face forme ușoare, medii sau severe. Cele mai frecvente sunt formele ușoare-medii. Da, te vei simți oribil și aici, dar ai răbdare. Iei paracetamol sau nurofen în caz de durere sau febră. Nu, nu prea ai nevoie de vitamine sau suplimente precum quercitin. Te relaxezi, te hidratezi BINE de tot, citești ceva, te uiți la un film, te mobilizezi prin casă.
NU ai nevoie de antivirale, ivermectină sau alte terapii neaprobate. De cele mai multe ori NU ai nevoie de antibiotic. NU luați dexametazonă acasă (poate accentua simptomele).
Vei ține aproape un pulsoximetru de deget și vei măsura de câteva ori pe zi saturația. Valori peste 94%? Totul ok. Ai răbdare în continuare. Ai boli precum BPOC? Saturația atunci e bine să stea peste 88-89-90%.
Statusul psihic va conta enorm. Te vei speria, vei face atacuri de panică, te vei gândi la ce e mai rău. Evident, vei genera un cerc vicios cumplit. Ai nevoie de mult calm.
Simți că respiri greu, iei saturația și tot pică sub 94%? Nu trage de timp. Sună la 112. Dacă tragi de timp și te duci cu Sa02 la 70%, e posibil ca plămânii să fie atât de afectați încât să nu mai poată fi recuperabili.
Majoritatea formelor se vindecă fără probleme, cu tratarea simptomelor tipice. Nu există un tratament curativ, practic corpul scapă singur de virus.
Gustul și mirosul e posibil să revină foarte greu.
Tusea e posibil să persiste câteva săptămâni.
Se termină izolarea de 14 zile. DSP va reveni cu apel și cu tot ce trebuie. Se ține legătura cu medicul de familie.
Tratamentul cazurilor care ajung în spital e altă poveste.
Nu te-ai vaccinat? Poți face vaccinul ORICÂND după izolare.
Persoane vaccinate pot face boala, dar fac de regulă o formă mult mai ușoară, nu ajung în ATI. Singura prevenție excelentă a formelor grave este vaccinarea. Persoanele care au și booster făcut sunt extrem de bine protejate.
Rețineți așa:
– izolare
– măsurare saturație oxigen
– fără tratamente după ureche
– cât mai mult calm
– hidratare bună
– alimentație bună (legume, fructe, proteine, tot ce trebuie)
– odihnă
– legătură cu medicul de familie
– la semne de agravare pulmonară -> 112
Există un haos acum amplificat de spaimă, fake news, tratamente „de pe net”. Avem nevoie de calm și coerență”, spune dr. Vasi Rădulescu.