Dr. Rareș Simu, specialist în imunologie și alergologie clinică, a atras atenția asupra riscului crescut pe care îl au pacienții cu boală celiacă, de a dezvolta cancer.
”Pentru persoanale cu boală celiacă, există riscul să dezvolte anumite afecțiuni mai grave, precum limfoame cu localizare la nivelul tubului digestiv, iar frecvența cancerului gastric este mai mare la pacienții cu boala celiacă,”, a explicat dr. Rareș Simu, pentru Medika TV.
Specialistul în imunologie și alergologie a precizat că riscul de cancer există chiar dacă pacientul respectă, cu strictețe, dieta fără gluten.
Sensibilitatea la gluten cunoscută şi sub numele de boală celiacă este ereditară şi necontagioasă şi odată apărută nu mai dispare niciodată.
Cel mai frecvent, boala celiacă apare după vârsta de 7-8 luni, când se introduc făinoasele în alimentaţia copiilor, însă nu este exclus să se manifeste chiar mai devreme. Din cauza intoleranţei la gluten, copilul nu mai ia în greutate, nu mai creşte.
Pacienţii cu boală celiacă trebuie să evite produsele care conţin gluten, în caz contrar sistemul imunitar se apără producând leziuni la nivelul intestinului subţire. Apar, apoi dureri abdominale, diaree, pierdere în greutate şi carenţe de calciu, fier sau fosfaţi.
Puteți afla mai multe din materialul video următor: