DR. RAREȘ SIMU, ALERGOLOG: înțepătura insectelor, risc de alergie mai mare decât mușcătura. În cazul mușcăturilor crește riscul de infecție

Tuturor ne place să petrecem, vara, cât mai mult timp în aer liber. Totuși, trebuie să avem grijă și de sănătatea noastră, tocmai de aceea este bine să luăm măsuri de protecție pentru a evita contactul cu insectele. Medicii ne atrag atenția cu privire la modul în care aceste viețuitoare ne pot face rău.

Există două mecanisme prin care insectele pot veni în contact cu organismul nostru. În primul rând este vorba despre înțepături, iar, în al doilea rând, despre mușcături. Diferența dintre înțepăturile și mușcăturile provocate de insecte este dată de modul de manifestare a reacțiilor alergice. „Există înțepături de insecte și mușcături de insecte, sunt două tipuri de leziuni pe care insectele le provoacă la nivelul pielii. Înțepătura poate să producă anumite probleme, iar mușcătura de insecte, alte probleme. De obicei, cele mai periculoase din punct de vedere al reacțiilor alergice sunt înțepăturile de insecte, mușcăturile de insecte pot fi mai periculoase doar în anumite situații, ele, de obicei, nu produc reacții alergice, pentru că insectele care mușcă, de obicei nu elimină substanțe chimice în cantitate foarte mare care pot provoca reacții alergice, ele pot transmite, în cel mai rău caz, reacție locală care nu este dureroasă de multe ori” a explicat dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie și alergologie, în direct la emisiunea TeleMedika.

Totuși, în timp ce insectele care ne înțeapă provoacă reacții alergice, cele care mușcă pot constitui un rezervor pentru transmiterea unor infecții, care cu greu pot fi tratate. „Pericolul poate fi de transmitere a unor infecții, și aici cea mai cunoscută și actuală ca și sezon este mușcătura de căpușă care poate să transmită infecția cu borrelia, celebra borelioză” a explicat dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie și alergologie.

De asemenea, insectele care înțeapă se împart în două categorii. „Există insecte care prin înțepătură se hrănesc sau care se apără prin înțepătură” a explicat dr. Rareș Simu.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes