Cunoscutul medic specializat în ATI de la Spitalul Floreasca, dr. Radu Țincu, e de părere că persoanele care sunt sceptice cu privire la vaccinul anti-COVID din cauza posibilelor reacții adverse nu au motive de îngrijorare.
Invitat în studioul Medika TV, dr. Țincu a vorbit despre faptul că a fost vaccinat și nu a avut nici o reacție adversă, despre numărul scăzut de reacții adverse înregistrate în România, care de altfel au fost foarte ușoare, dar și despre faptul că posibilitatea manifestării unor astfel de reacții nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru oameni.
Specialistul ATI a dat ca exemplu banalul paracetamol, un medicament extrem de cunoscut și folosit pe scară largă, eliberat fără rețetă din farmacii, despre care a spus că poate avea efecte adverse mult mai des și mai grave decât vaccinul anti-COVID.
„Paracetamolul este un medicament uzual pe care îl folosim cu toții fără să mai citim prospectul. Putem discuta de foarte multe alte medicamente pe care le folosim în mod uzual, care se eliberează fără prescripție medicală și care au prospecte extrem de lungi. Dacă ar fi să citim efectele adverse sau contraindicațiile, cu siguranță ne-am gândi de două ori înainte să luăm un astfel de medicament”, a spus dr. Radu Țincu la Medika TV.
Acesta a adăugat că “Toți cei care s-au vaccinat până acum în România au tolerat bine vaccinul, sunt citate câteva reacții adverse, dar sunt reacții locale și de intensitate mică, remise foarte repede după vaccinare. Deci nu am înregistrat până în acest moment în România nici o reacție secundară semnificativă”.
Potrivit prospectului, consumul de paracetamol în doze mari sau pe termen lung poate determina o serie de probleme, cum ar fi pete pe piele, greaţă, vărsături, diaree, balonare, insomnie, alergii, mâncărimi ale pielii, afte, hematurie. Mai mult, excesul de paracetamol poate afecta ficatul și poate duce chiar la intoxicație, caz în care e nevoie de ajutor medical de urgență.