Dr. Monica Pop, amintiri de la cutremurul din 1977: ”Absolut apocaliptic! Era o femeie secționată… ”

Prof. Dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Urgențe Oftalmologice, a răspuns întrebărilor adresate de Cătălina Jingoiu, realizator al emisiunii JURNAL DE VIAȚĂ de la MEDIKA TV. În cadrul unui amplu interviu despre carieră, medicul oftalmolog a vorbit despre câteva dintre momentele limită ale vieții sale profesionale. La cutremurul din martie 1977. Monica Pop era studentă și a fugit la Spitalul de Urgențe oferindu-se să ajute, ca voluntar. Scenele care i-au rămas adânc întipărite în minte, din acele zile, erau de-a dreptul apocaliptice. ”Am văzut atunci lucruri îngrozitoare, sper să nu se mai întâmple niciodată așa ceva pentru că, vă rog să mă credeți, medicii vârstnici din Spitalul de Urgențe, care făcuseră războaiele din Vitenam, din Coreea, au zis că așa ceva nu au văzut. Absolut apocaliptic!”.

Într-un tablou sinistru, Monica Pop și alți trei colegi studenți care veniseră să ajute, au fost trimiși să trieze răniții aduși de Armată și lăsați în fața spitalului. ”Era acolo domnul profesor Iuliu Șuteu, șeful Secției Chirurgie, făcuse o entorsă și era purtat cu un scaun cu rotile de un brancardier și ne-a spus cum să facem. ”Luați-le pulsul! Dacă îl au bun, lăsați-i, dacă îl au foarte slab, la fel, că nu mai avem ce face, care îl au intermediar, aduceți-i sus!” Băieții îi cărau în spate pe cei pe care noi îi triam…La un moment dat s-au terminat anestezicele, nu aveam nici apă să bem.”

Două dintre secvențele pe care medicul Monica Pop le are adânc întipărite în memorie sunt șocante: ”S-a repartizat fiecăruia câte un salon… În salonul în care m-am dus eu era o femeie secționată la mijloc și mi-a cerut să nu-i fac nimic pentru că, oricum, ea va muri – ceea ce s-a și întâmplat- și să mă ocup de ceilalți pacienți. Pe urmă, o imagine care îmi va rămâne pentru toată vața în minte este cea a unui militar tânăr care a adus un copilaș, de circa 1 an. Îl ținea de picoare, cu capul în jos, și striga să îl ajutăm.
Copilașul era mort, avea fractură de bază de craniu, dar el (n.r. militarul) nu-și dădea seama. Acestea sunt lucruri pe care un medic nu le poate uita niciodată”.

Ediția din această săptămână a emisiunii JURNAL DE VIAȚĂ, în care invitat este dr Monica Pop, directorul Spitalului de Urgențe Oftalmologice București, se difuzează luni, de la ora 18,00, sâmbătă de la orele 17,00 și 21,00, și duminică, de la ora 17,00.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes