Sfatul specialistului Știri

DR. MIHAI CRAIU, PEDIATRU: ”Numai un dascăl obtuz ar putea alerga copiii cu masca pe față!”

Portul măștii sau renunțarea la aceasta în timpul orelor de educație fizică în școli a creat o amplă dezbatere. În absența unei recomandări clare, lucrurile au fost lăsate la alegerea cadrelor didactice, ceea ce a creat și mai mare confuzie. Una dintre cele mai ascultate voci atunci când vine vorba despre îngrijirea corectă a sănătății copiilor, medicul primar pediatru Mihai Craiu, se exprimă categoric în privința renunțării la mască în timpul orelor în care copiii fac efort fizic. ”Numai un dascăl obtuz ar alerga până la epuizare copiii cu masca pe față!” spune medicul, într-o postare pe Facebook. În același text, dr. Craiu vorbește despre recomandările

Centrului pentru Controlul Bolilor și Prevenție (SUA) în privința managementului școlilor în contextul creat de pandemie.

”Ideile principale sunt:

1. Școlile CHIAR trebuie să fie ultimele închise și primele redeschise, când se poate!

2. Ca să rămână deschise școlile trebuiesc respectate regulile binecunoscute (nu revin) și trebuie făcută testare riguroasă.”

Medicul pediatru explică și faptul că, în lipsa unei testări ample, așa cum este și cazul României, lucrurile trebuie privite din perspectiva ratei de pozitivare (câte teste cu rezultat pozitiv din totalul celor efectuate). ”Cei 1400 de elevi și profesori pozitivi raportați ieri (n.r. vineri) înseamnă FOARTE puțin din cei 2.8 milioane de elevi si 210.000 profesori din România (conform Eurostat). Trebuie să ne luăm echipamentul potrivit, să măsurăm corect, să fim flexibili, să căutam soluții și scăpăm.”