Pentru sănătatea copiilor, în special cea psihologică și emoțională, medicii recomandă deschiderea școlilor. Evident această decizie trebuie însoțită de un set de reguli de protecție sanitară, foarte bine gândite și adaptate.
Invitat în emisiunea „Medika Special” de la Medika TV, binecunoscutul medic pediatru Mihai Craiu a explicat de ce este necesară deschiderea școlilor. În cadrul unității medicale în care acesta profesează, numărul cazurilor de copii cu probleme psihologice și emoționale a crescut simțitor.
„Trebuie căutate soluții pentru deschiderea școlilor. La noi la spital vin copii cu probleme emoționale, a crescut numărul copiilor care au ticuri, cu depresie sau tot felul de patologii psihosomatice, pe care le împrumută de la bunicii cu care stau, de la bullying-ul online care a crescut. Trebuie să susținuți să ajungă la școală”, a explicat dr. Mihai Craiu.
În Occident, în mai multe țări care se luptă cu pandemia școlile sunt totuși deschise. Specialiștii explică ce soluții au găsit autoritățile din străinătate pentru a-i ține în clase pe copii și profesori.
„În străinătate s-a făcut așa cumva fenomenul de “buble schooling”, în care a fost micșorat numărul de elevi în clasă, nu au fost amestecați deloc între ei, au avut mereu același număr de contacți și dacă a fost confirmat pozitiv unul din această bulă, ceilalți au fost carantinați. Cu alte cuvinte, soluții există”, a precizat dr. Mihai Craiu.
De asemenea, medicii consideră că adulții trebuie să fie mult mai atenți în privința respectării măsurilor de protecție sanitară, mai ales atunci când se află în preajma celor mici.