Industria alimentară folosește ingrediente mai puțin prietenoase cu organismul nostru. Într-o astfel de situație se află și pâinea. Specialiștii în nutriție au explicat de ce pâinea, considerată alimentul de bază, ne creează probleme din cauza glutenului pe care-l conține.
Pâinea noastră cea de toate zilele a devenit unul dintre sutele de alimente intens procesate pe care le consumăm. Intoleranța la gluten, de care tot mai mulți dintre noi suferă și care creează probleme medicale serioase, este generată de faptul că această proteină este folosită în exces pentru prepararea pâinii. „ Nu mai este glutenul din grâul clasic, făcut de natură. Și făinurile sunt îmbogățite cu gluten, în această goană după surse de proteine ieftine. Ne trezim în pâinea noastră cu o cantitate mare de gluten, mult mai mare decât ar face natura, în mod normal. Această cantitate mare noi nu avem capacitatea de a o digera. Noi digerăm foarte bine, iată, produsele de origine animală. Și așa avem o problemă cu digestia unei cantități de gluten și, dacă e prea mare, pot apărea fenomene inflamatorii.” a explicat dr. Mihaela Bilic, în direct la Medika TV.
Pe lângă cantitățile mari de gluten adăugate în compoziția pâinii, produsele de brutărie sunt coapte într-un timp rapid, prin adăugarea de agenți de creștere. „Pe lângă faptul că avem mult gluten în produse, mai avem o problemă: nu se respectă timpul dospire și se scurtează foarte mult prelucrarea aluatului. În societatea modernă toți acești timp au fost scurtați, s-au făcut tot felul de agenți de creștere și drojdii care au acțiune rapidă și atunci pâinea, de la momentul în care ai frământat-o și ai copt-o poate dura 2 ore, deși în mod normal ar putea dura mai mult. Nu este deloc întâmplătoare această explozie a intoleranței la gluten.” a mai spus dr. Mihaela Bilic, la Medika TV.