Mierea nu este cel mai bun prieten al copiilor, nefiind chiar primul aliment pe lista celor dulci preferate de micuși. În unele cazuri este și contraindicată, avertizează specialiștii care ne lămuresc și de la ce vârstă pot copiii să consume mierea, fără niciun risc.
Subiectul a fost dezvoltat de dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, în ultima ediție a emisiunii Secretele Nutriției.
”Mierea este potrivită pentru copii, dar nu mai devreme de vârsta de 2 ani, din cauza riscului de infecție cu clostridium botulinium. Copilul nu are echipamentul enzimatic să digere și să metabolizeze această bacterie, să o omoare în stomac. Abia după vârsta de doi ani acidul gastric poate face lucrul acesta. Așadar, mierea nu se recomandă copiilor sub doi ani, ci după această vârstă.” a avertizat dr. Laura Ene, specialistul Medika TV în nutriție.
Ea i-a sfătuit pe părinți să îi încurajeze pe cei mici să consume mierea, după vârsta de doi ani, fiind un aliment cu proprietăți antiseptice. Dar, ca să acționeze corespunzător, trebuie să știm și cum să o consumăm.
”Este un îndulcitor potrivit, dar cu măsură. E cel mai bun antiseptic, antibacterian, antimicrobian care acționează la nivel bucal. Ea trebuie ținută în gură, lăsată la topit pe cerul gurii, ca și ciocolata, de altfel, ca să-și producă acest efect antimicrobian.” a explicat dr. Laura Ene.