DR. LAURA ENE: Copiii nu pot fi supuși unor regimuri drastice. Cum să-l determinăm pe cel mic să mănânce sănătos

Obezitatea în rândul copiilor a devenit o adevărată problemă în ultimii ani, iar kilogramele în plus pot avea consecințe grave asupra sănătății, atât în perioada copilăriei, cât și în anii următori.

Alimentația necorespunzătoare este principalul factor al obezității la copii. Cei mici consumă o mulțime de produse nesănătoase, dar care au un gust bun, iar creșterea în greutate e doar una dintre consecințe.

Medicul nutriționist Laura Ene spune că nu există diete pentru copii, iar restricțiile pe care le impun unii părinți celor mici pot face mai mult rău. De aceea, cel mai important este mesajul pe care părintele îl transmite copilului atunci când îl hrănește.

“Din păcate, copiilor li se impun de foarte multe ori regimuri drastice, de restricție. Copiii nu răspund la restricții, așa cum nici noi, adulții, nu răspundem deloc bine la restricții. Ei răspund la moduri mai blânde, dar ferme de a mânca sănătos, de a face alegeri potrivite. Nu e deloc potrivit să-i spui “Nu ai voie să mănânci aia, nu face aia”, pentru că în felul ăsta  nu faci altceva decât să-l transformi pe copil într-un căutător de acel fruct interzis.  Ideea e să-l învățăm măsura potrivită. Nu vom putea niciodată să transformăm un copil dintr-o persoană care preferă sucurile, dulciurile, chips-urile, să-l transformăm dintr-o dată să prefere salatele. Însă putem să-i oferim o variantă mai ușoară, mai potrivită de a ronțăi ceva când i-e poftă”, spune medicul Laura Ene, specialist în nutriție, diabet și boli metabolice.

Un exemplu de „ronțăieli” îl reprezintă floricelele de porumb pregătite în casă. Cele care se pregătesc la microunde nu sunt deloc recomandate, pentru că au o serie de aditivi care le fac nesănătoase. Floricelele făcute în casă din porumb pentru floricele, cu puțin ulei și sare, sunt, în schimb, mult mai sănătoase.

Cel mai important este însă, spune specialistul Medika TV, ca alimentele nocive pentru sănătate să fie eliminate din dieta copilului.

“Copiilor nu li se recomandă o dietă anume. Scoateți-le toate alimentele procesate din dietă.  Din alimentație scoate croissant-ele, cerealele cu zahăr, scoatem toate mezelurile și toate produsele care nu sunt de calitate și nu sunt făcute în casă. Gătim mâncare în casă și nu îi mai dăm sucuri carbogazoase, nici fresh-uri. Încercăm să nu-i dăm prăjituri copilului,. Să-i dăm fructe naturale și proaspete, să-i dăm cel puțin două porții de lapte pe zi”, mai spune dr. Laura Ene.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes