O viață sănătoasă înseamnă în primul rând un regim alimentar echilibrat. Atunci când apar kilogramele în plus, vin și problemele de sănătate. Așa că este important să avem un stil de viață sănătos și să ținem sub control kilogramele. Dacă, totuși, se întâmplă să nu mai avem silueta dorită, un pas important atunci când începi o cură de slăbire e să renunți la toate alimentele-problemă.
Curățenia generală în cămară e un pas extrem de important în lupta cu kilogramele, spune medicul nutriționist Laura Ene, specialistul Medika TV.
“Elimină alimentele care te-au dus la îngrăşare cu preţul satisfacerii poftelor de moment, atât acasă, cât și la birou. Fă curat în cămară şi în frigider, nu lăsa să-ți scape niciun cotlon, caută pe balcon, în sertare, în mașină și chiar în buzunare. Dacă păstrezi alimente-problemă eşti oricând în pericol, chiar dacă inițial vei spune „Mănânc doar puţin”. Este dificil să te abţii când îți dau târcoale oboseala sau plictisiteala şi vei plăti un preţ greu pentru decizia ta”, spune dr. Laura Ene.
Iată lista produselor la care trebuie să renunțați:
- Biscuiţi, sărăţele, chipsuri, bomboane, ciocolată, seminţe prăjite – sunt foarte dense caloric, sunt pline de zahăr şi grăsimi rele, au calorii multe pe porţie, nu te satură şi sunt nesănătoase (prin prăjire, seminţele îşi pierd mineralele şi grăsimile bune).
- Pâine albă proaspătă, faina albă, baghete albe, cereale cu zahăr, miere sau ciocolată, orez alb, paste albe – sunt amidonoase concentrate caloric, cu conţinut crescut de glucide şi redus de vitamine şi minerale datorită rafinării în exces
- Zahărul de orice fel – este nesănătos şi o sursă sigură de îngrăşare.
- Condimente gen vegeta – sunt pline de coloranţi, conservanţi şi zahăr.
- Uleiul la litru – este foarte dens caloric şi mărimea sticlei te poate păcăli. Foloseşte sticle mici, cărora le poţi înşuruba un pulverizator, ca să controlezi mai bine cantităţile folosite.
- Maioneza, sosurile, ketchup-ul, siropurile, dressing-urile sau toping-urile gata preparate. Abundă în coloranți, conservanți, sare, zahăr și grăsimi rele. Le poți prepara chiar tu, foarte simplu și ușor, din ingrediente mult mai putin costisitoare caloric.
“Atenție, de asemenea, la alimentele sănătoase care îngrașă. Amintesc aici nucile, alunele, migdalele, uleiurile de orice fel, îndulcitorii naturali de tipul miere, siropuri, cerealele de mic-dejun, chiar dacă sunt integrale, dar și ciocolata neagră, ca să nu mai vorbim despre dulciurile dietetice, o mare păcăleală a industriei alimentare”, mai spune dr. Laura Ene.