Medicul nutriționist Laura Ene, specialistul Medika TV, a continuat rubrica “Pastila de slăbit” în cadrul emisiunii “Secretele nutriției”, pe care o realizează în fiecare miercuri, începând cu ora 18.00.
Aceasta e o formulă de alimentație care înlocuiește dietele restrictive și care, aplicată zilnic, pe termen lung, poate avea rezultate uimitoare.
Primele două reguli sunt formarea unui program strict de masă și hidratarea, ambele esențiale în lupta cu kilogramele în plus.
Cea de-a treia “pastilă de slăbit”, cu rol esențial pentru eliminarea definitivă a kilogramelor în plus, este MIȘCAREA.
“Cu toții știm că este bine să ne mișcăm minim 30 minute pe zi sau minim 5000 de pași pe zi. Dar cum facem asta acum, acasă, în izolare, și cum reușim să ne reîmprietenim cu mișcarea atunci când vom ieși din izolare? Care este cel mai bun tip de antrenament? Ei bine, răspunsul e că ORICE TIP DE MIŞCARE E MAI BUNĂ DECÂT NICIUNA. Creşterea nivelului de activitate fizică nu trebuie să însemne eforturi istovitoare, ridicare de greutăţi sau alergare de maraton. Nu este nevoie nici să îţi faci abonament la vreo sală scumpă de fitness. MISCAREA NU ÎNSEAMNA EPUIZARE FIZICĂ. Orice mică creştere în activitatea fizică are valoarea unui exerciţiu sportiv, dacă este făcută în mod constant, adică zilnic sau la cel putin la două zile interval” a spus medicul nutriționist Laura Ene.
Specialistul Medika TV spune că cel mai important este să te miști, oricât de puțin, dar constant, crescând progresiv timpul de antrenament, pe măsură ce capeți mai multă rezistență și te miști mai ușor.
Cea mai importantă recomandare pe care o face medicul Laura Ene, în general, în legătură cu mișcarea, este aceea ca fiecare să aleagă mișcarea care îi place și care i se potrivește. Asta pentru că mişcarea trebuie să fie antrenantă şi distractivă, nu o corvoadă zilincă.
Cu ce înlocuim mersul la sală
“Eu recomand sa începem, simplu, prin a merge mai mult pe jos. Pentru majoritatea adulţilor sedentari, activitatea fizică de intensitate moderată înseamnă un mers moderat spre accelerat cu o înaintare de 1 km in 10-15 minute sau activităţi gospodăreşti precum greblatul frunzelor sau tunsul ierbii. De ce militez atât de mult pentru mersul pe jos? Pentru ca mersul pe jos este mişcarea pe care oricine o poate face. Fie afara, ca plimbare, fie in casă, oricât de puţină mişcare ai face zilnic, este mai bine decât deloc. Începe cu plimbări scurte, uşoare şi creşte treptat până la minim 30 – 45 min/zi.”, a spus dr.Laura Ene.
Activitatea fizică, ca stil de viaţă, este simplă şi poate fi o rutină zilnică. Este uşor de realizat, îţi ia puţin timp, nu doare, nu necesită haine sau echipament special şi cu puţin efort poate deveni un obicei.
Iată și câteva trucuri utile, recomandate de medicul nutriționist Laura Ene, care ajută să faci câteva minute de mișcare, oriunde poţi, pe parcursul zilei.
- Foloseşte scările. Scările pot să-ţi fie un prieten bun, căci există peste tot. Când urci scările arzi mai multe calorii pe minut decât în mers lejer. Dacă lucrezi la etajul 5 al unei clădiri, începe prin a merge cu liftul până la etajul 4 şi a urca ultimul etaj pe scări. Pe măsură ce te vei simţi mai în formă, coboară din lift mai jos.
- Parchează maşina mai departe. Când mergi la mall, nu înconjura tot mall-ul în căutarea unui loc de parcare cât mai aproape de intrare. Parchează la distanţă de aglomeraţie.
- Mergi mai mult. Dacă mergi cu autobuzul în oraş coboară cu una sau două staţii mai înainte, şi mergi mai mult. Dacă cineva te duce la magazin, roagă-l să te lase la câteva străzi distanţă. Ajuns acasă, du mai puţine lucruri pe scări, de mai multe ori, în loc să le duci pe toate o dată.
- Plimba-te prin birou. Ia-ţi o pauză de câte 5 minute la fiecare oră pe care o petreci la serviciu şi plimbă-te, vei aduna cu siguranţă cel puţin 40 minute de mişcare pe zi fără să simţi.
- Forme de mişcare la care nici nu te-ai gândit că poate fi atât de simplu să le integrezi în stilul tău de viaţă: Sărituri cu coarda, tracţiuni la bară la serviciu sau acasă, sus-jos pe stepper sau pe un simplu scăunel, pas pe loc în faţa televizorului până faci numărul de paşi pe care ţi l-ai propus, vâslitul sau mersul cu hidrobicicleta în parc pe lac etc.