Exclusiv Sănătatea în România

Dr. Elena Claudia Teodorescu despre mastectomia profilactică: ”Cred că această decizie radicală trebuie să….”

Invitata Cătălinei Jingoiu la ediția din această săptămână a emisiunii JURNAL DE VIAȚĂ de la Medika TV, dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie-imagistică, a vorbit despre una dintre cele mai mari temeri ale femeii moderne: riscul de cancer mamar. Solicitată să comenteze interesul în creștere al femeilor pentru mastectomia profilactică, dr. Teodorescu a opinat că o astfel de intervenție
trebuie luată în calcul după investigații foarte atente.

”Am paciente care mă întreabă despre această intervenție profilactică, având o reală fobie față de această boală, cancerul mamar, fără să aibă, însă, o predispoziție genetică. Nu cred că, în astfel de situații este o abordare bună. Cred că această decizie radicală privind mastectomia profilactică este o decizie care trebuie să apară în urma unei atente, meticuloase evaluări, atât a testelor genetice, cât și a patologiei pe care o are pacienta…

Această mastectomie chiar trebuie făcută când riscul este foarte mare, mă refer la mutații BRCA confirmate și care arată un risc de peste 80 %, completate de o patologie benignă proliferativă, uneori cu risc. Atunci, da, mi se pare justificată o astfel de intervenție! Dar, chiar și atunci, este opțiunea pacientei, ea având și varianta screening-ului repetat”, a explicat medicul considerat a fi unul dintre cei mai buni specialiști ai momentului în domeniul sănătății sânului.

Mastectomia profilactică este extirparea chirurgicală a unuia sau a ambilor sâni, ca măsură de prevenire a cancerului mamar.

Emisiunea JURNAL DE VIAȚĂ poate fi urmărită, la Medika TV, luni, de la ora 18,00, sâmbătă, de la orele 17,00 și 21,00, și duminică, de la ora 17,00.