Dr. Cătălin Cîrstoveanu și-a construit lumea în care nu există ”Nu pot”

Cunoscut publicului pentru proiectele în slujba cărora și-a pus toată energia pentru a crește șansele de supraviețuire ale copiilor, nou-născuți cu probleme majore de sănătate, de la malformații la boli neurologice severe sau traumatisme, medicul primar neonatolog Cătălin Cîrstoveanu este neobosit în lupta pentru noi investiții de care pediatria românească are nevoie. L-am întâlnit, zilele trecute, cu prilejul unei filmări pentru o nouă ediție a Jurnalului de Viață. Alergând între întâlniri, încercând să nu amâne nimic din ceea ce ar conta în ecuația reușitei noilor proiecte, dar fără să-și neglijeze misiunea de medic, dr. Cătălin Cîrstoveanu ne-a spus hotărât că are planuri deja antamate până la sfârșitul carierei.

Pare greu de crezut că un om, un profesionist care a coagulat intențiile bune ale atât de multor oameni, convingându-i să se alăture unor cauze umanitare, a fost bătut de gândul de a părăsi România. S-a întâmplat cu mulți ani în urmă și nu o dată, ci de vreo trei ori. Dar și-a spus că, în România, copiii au prea multe nevoi și prea puțini oameni care să lupte pentru ele.

Rămas acasă, dr. Cîrstoveanu a început să se gândească și să lucreze la proiectele care puteau schimba statisticile sumbre ale mortalității la copiii României. De cele mai multe ori, ușile ministerului de resort au rămas închise, dar, de fiecare dată, alte uși s-au deschis. Așa s-au concretizat inițiative mari precum Departamentul de Cardiochirurgie de la Spitalul Marie Curie. Un proiect început în 2009, alături de Asociația Inima Copiilor, care, încet, încet a început să deschidă și ușile Ministerului Sănătății. În 2011, prin programul pilot de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice , aici au venit să opereze medici italieni cu o vastă experiență. Apoi, din 2013 au început să fie angajat personal care a intrat în pregătire pentru că profesionalizarea personalului în chirurgia cardiacă este un demers dificil, de lungă durată, cu stagii în străinătate și multe misiuni de școlarizare. Dar 2013 a fost anul încă unei victorii: deschiderea noii secții de ATI nou -născuți de la Spitalul Marie Curie. Din vechea secție, cu 11 locuri, echipa coordonată de dr. Cătălin Cîrstoveanu s-a mutat într-un spațiu nou, construit pe 4 niveluri, unde totul a fost construit de la zero, la standardele existente în clinicile din străinătate. Noua clinică este cea mai mare de ATI nou-născuți din România și este cotată drept cea mai bună din sud-estul Europei. Astăzi, aici, sunt 27 de locuri, dar, mai tot timpul, secția este ocupată peste această capacitate. Când l-am vizitat pe dr. Cîrstoveanu, 13 copii, toți cazuri grave, erau pe lista de așteptare. Liste de așteptare există mereu și asta face ca, uneori, cei aflați pe aceste liste să piardă lupta. Opinia publică și demnitarii zilei s-au inflamat, acum câteva luni, când dr. Cîrstoveanu a declarat că 30-40 de copii au murit în ultimii doi ani pentru că nu au avut loc la ATI. A fost o furtună care cum s-a aprins așa s-a stins. ”Eu când am spus că României îi lipsesc câteva sute de paturi de reanimare nou-născuți…lucrurile sunt statistic, matematic clare. Ne lipsesc paturile. Nu avem unde să -i punem, unde să îi tratăm și mor în spitalele de rang doi, cele de provincie!”

Dacă indiferența va rămâne acolo unde este decizia statului, dr. Cîrstoveanu este hotărât să pună lucrurile în mișcare așa cum a făcut-o și în cazul altor proiecte. ”Eu cred că oamenii care sunt în funcții politice, în primul rînd nu înțeleg și nici nu se lasă consiliați. În al doilea rând, nu prea au chef să rezolve lucrurile. ” spune, resemnat, dr.Cîrstoveanu.

”NE RAPORTĂM LA CEI MAI BUNI”

Când este întrebat care a fost rețeta după care și-a ghidat succesul în profesie, dr. Cîrstoveanu are un răspuns simplu: i-a urmat pe cei mai buni:”Întotdeauna am avut gândul asta și întâmplarea, sau poate nu chiar întâmplare,  a făcut să ne învețe cei mai buni oameni din SUA, să îi cunoaștem, să ne sprijine la greu, Profesorul Belll venea sistematic în acest spital până când fostul director Iordăchescu a înțeles că trebuie să facă aici un centru de reanimare, de neonatologie. Venea dl. Profesor Bell, o personalitate enormă, aflată în Top Ten Doctors ai Americii, și spunea directorului meu, câțiva ani la rând: ”Trebuie să faceți lucrul ăsta aici! Normal că ne-au inspirat acești oameni, le urmăm exemplul. Ne uităm mereu la ce fac cei mai buni!”

Interviul integral acordat de dr. Cătălin Cârstoveanu pentru emisiunea Jurnal de Viață poate fi urmărit, la Medika TV, duminică seara, de la ora 22,00 și luni, 1 martie, de la ora 9,00.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes